AKTUELNO

Jaka kiša u višim planinskim područjima Golije tokom jutarnjih sati prešla je u susnežicu i sneg, a sve nadležne ekipe su spremne za nove snežne padavine.

- Do sada smo imali konstantno noćno dežurstvo, a od danas je ubačen i kamion za posipanje i pročišćavanje ukoliko za tim bude bilo potrebe. Svi znamo koliko je Golija surova planina i snežne padavine ovde nikad nisu iznenađenje, potpuno smo spremni za novu zimsku sezonu - rekao je za RINU Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Susnežica i sneg primetni su i na ostalim planinskim vrhovima na zapadu Srbije. Zbog loših vremenskih uslova saobraćaj se odvija sporje, ali nema zastoja.

Pahulje i na Kopaoniku

Na Fejsbuku je objavljen i video na kom se vidi da sneg pada i na Kopaoniku.

Meteorolozi najavili padavine

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će posle oblačnog, kišovitog i hladnog jutra, kasnije posle podne i uveče u većini krajeva prestanak padavina, a zatim i postepeno smanjenje oblačnosti, osim na jugu zemlje.

Kiša će posle podne na visokim planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine preći u sneg. Duvaće slab i umeren vetar, posle podne u kratkotrajnom pojačanju zapadni i severozapadni, samo još ujutro i pre podne na jugu i jugoistoku zemlje duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar koji će sredinom dana i u ovim predelima skrenuti na zapadni i severozapadni pravac.

Najniža temperatura biće od sedam stepeni do 11, a najviša od devet do 14 stepeni.

U Beogradu će biti oblačno i hladnije, povremeno sa kišom. Kasnije posle podne prestanak padavina, a zatim i postepeno smanjenje oblačnosti. Temperatura će bez većeg kolebanja biti od 10 stepeni do 13.

Meteorolog Ivan Ristić, najavio je pre par dana da će prvog dana vikenda pasti sneg na Kopaoniku.

"U petak i subotu, 10. i 11. novembra pretežno oblačno povremeno sa kišom u subotu na Kopaoniku sneg. U nedelju i ponedeljak, 12. i 13. novembra smanjenje oblačnosti, sredinom sledeće nedelje malo toplije da bi krajem sledeće nedelje, pogotovo od subote 18. novembra došlo do jačeg zahlađenja, ne može se isključiti poneka pahulja i u nižim predelima", napisao je Ristić na Fejsbuku.

Vreme narednih dana

U nedelju jutro hladno i ponegde maglovito. Tokom prepodneva suvo, ali uz postepeno naoblačenje sa jugozapada koje će usloviti kišu popodne i uveče u većini krajeva. Nešto manja šansa za kišu je na severu Srbije. Vetar slab južni. Pritisak ispod normale i u blagom porastu. Minimalna jutarnja temperatura od 0 stepeni do 5 stepeni, a maksimalna od 10 stepeni do 14 stepeni. Uveče kiša u centralnim i južnim predelima, a nešto obilnija na jugu Srbije.

U ponedeljak ujutru kišna zona odlazi na jugoistok i padavine prestaju na jugu i istoku Srbije u toku prepodneva. Tokom dana u većini predela suvo i prohladno vreme. U utorak malo toplije tokom dana i u većini predela suvo, a samo na severu Srbije je moguća kratkotrajna prolazna kiša.

Autor: