AKTUELNO

Tradicija lomljenja slavskog kolača posle petnaest godina vraćena je u Stari dvor, gde se gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem obratio zvanicama na prijemu povodom gradske slave – Spasovdana. Gradonačelnik, koji je ovogodišnji domaćin slave, istakao je da je Spasovdan slava svih Beograđana.

– Izuzetno sam srećan što smo se, pored pet stotina godina duge tradicije slavljenja Spasovdana, vratili još jednoj posle petnaest godina, a to je da se slava obeležava na ovaj način i na ovom mestu. Trudićemo se da negujemo naše tradicionalne, pravoslavne, srpske vrednosti, jer onaj ko to ne čini, ne može da ide napred. Često se povlači paralela između tradicije i retrogradnosti, ali to su potpuno dva različita pojma. Bez očuvanja onoga što nam je svima pomoglo da budemo to što jesmo, ne možemo da idemo napred, da kvalitetno vaspitavamo naša pokolenja niti da se nadamo boljitku u društvu – rekao je Šapić, poželevši svima dobrodošlicu u zajedničku kuću, sa željom da još mnogo slava u zdravlju proslavimo.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik je istakao da je sadašnji trenutak po mnogo čemu težak za srpsko društvo.

– Ono što nas je očuvalo svih ovih vekova jeste Srpska pravoslavna crkva, naša matica, te treba da se ponovo oko nje okupimo i da pokažemo da će srpski narod odgovoriti i ovom izazovu kao što je to uspevao u izazovima svih vremena kroz koje je prolazio – naveo je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Patrijarh Porfirije je poželeo da Bog svoj blagoslov pošalje na sve nas i da nam, pre svega, podari mir kako unutrašnji tako i mir među nama, a potom čitavoj svojoj tvorevini. On je podsetio da je Vaznesenje Hristovo ustanovljeno za slavu Grada Beograda pre 520 godina, u vreme despota Stefana Lazarevića.

Foto: Grad Beograd

– Slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo da u svemu onom što je praktično i što smo uspeli kao ljudi da učinimo bude istinskog i pravog blagoslova. Tako je Bog prisutan među nama. Božanski poredak nije ništa drugo nego ljubav, a u tome je sve rečeno, jer ona pre svega podrazumeva zajednicu, da ja ne postojim bez drugoga i da je on smisao moga života – rekao je patrijarh.

Foto: Grad Beograd

Spasovdanska litija ove godine se održava u večernjim satima. Formiranje litije je ispred Vaznesenjske crkve, odakle se kreće u 19 časova centralnim gradskim ulicama do Hrama Svetog Save. Kivot s moštima Svetog vladike Nikolaja prvi put biće nošen na čelu litije.

Autor: