AKTUELNO

Gradska opština Novi Beograd, na svečanosti u Pozorištu „Pinokio“ obeležila je sinoć Dan opštine, 11. april .

Prijemu povodom 75 godina od osnivanja Novog Beograda prisustvovali su odbornici Skupštine opštine, članovi veća, predstavnici najznačajnijih institucija sa teritori opštine, predstavnici Grada Beograda i drugih gradskih opština.

U obraćanju prisutnima, predsednik opštine Bojan Bovan, istako je da je negovanje različitosti koja Novi Beograd, uz ostale urbane karakteristike čini metropolom, kao i kulture sećanja na žrtve koje su nevino stradale na prostoru ovog dela Beograda, samo nekoliko godina pre početka njegove gradnje, obaveza svih generacija koji u ovoj opštini žive ili njome upravljaju.

Foto: GO Novi Beograd

- Pre nego što je prva lopata zabijena za izgradnju Novog Beograda, nekoliko godina ranije, tokom Drugog svetskog rata, teritorija budućeg modernog grada je natopljena krvlju nevinih žrtava; Srba, Jevreja i Roma. Naša obaveza je da te žrtve, kao ni graditelje Novog Beograda ne zaboravimo i da prema njima gajimo posebno poštovanje - rekao je Bovan.

Pored rekonstrukcije Starog sajmišta, on je naglasio da je njegova obaveza da se Belanovića jama dostojno obeleži kao mesto gde su položena tela mnogih koji su nevino stradali.

Foto: GO Novi Beograd

- Od izuzetne je važnosti da održavamo sve ono što je sagrađeno u tom periodu. Svakako je najzahtevnije održavati veliki broj zgrada iz tog doba, ali po bilo koju cenu moramo izdvojiti sredstva i ulagati rad da se oštećeno popravi - rekao je Bovan.

Svečanost povodom dana opštine upotpunili su Policijski orkestar, zatim Dečiji hor „Čarolija“ koji je otpevao himnu Srbije i Beograda, kao Kulturno-umetničko društvo „Talija“ koje je izvelo splet narodnih igara iz Srbije.

Tokom programa prikazan je film posvećen obeležavanju 30 godina Novog Beograda, a u ime Udruženja graditelja, prisutnima se obratio predstavnik tog udruženja Stevan Stojanović, koji je naglasio da svaki veliki grad, čuva znamenja svoje istorije i da se stalno osvežava sadržajima koje kreiraju greneracije njegovih stanovnika.

Foto: GO Novi Beograd

U holu Pozorišta „Pinokio“ priređena je izložba fotografija sa motivima Novog Beograda, snimljenih u poslednje dve godine, a koje su pristigle na konkurs raspisan povodom Dana opštine.

Autor: