AKTUELNO

"Svi treba da se ugledamo na srpske sportiste i da pokušamo da postavimo neke nove standarde ponašanja"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se danas u hotelu "Moskva" na svečanosti povodom obeležavanja 113 godina Olimpijskog komiteta Srbije. Pre zvanične ceremonije položen je venac na spomen-ploču ispred Hotela "Moskva" posvećenu osnivačima Olimpijskog komiteta Srbije.

Šapić je, čestitajući jubilej, istakao da potiče iz sportske porodice što mu daje obavezu da dok god bude bio na mestu gradonačelnika učini sve što je u njegovoj mogućnosti za srpski sport.

"Ne znam da li je ikada naša prestonica imala gradonačelnika, a da potiče i dolazi iz sportske porodice, što moju obavezu prema našem sportu, čini još većom. Učiniću sve da se taj sportski glas dalje, dublje i snažnije čuje, a mi svi treba da iskoristimo ovo vreme kada imamo jednog od nas, kao prvog među jednakima u našem gradu i da pokažemo svima da je srpski sport jedan od najboljih proizvoda koje je ovo društvo, ova zemlja i ovaj narod oduvek imao. Svi treba da se ugledamo na srpske sportiste i da pokušamo da postavimo neke nove standarde ponašanja i načina kako se postižu najbolji rezultati", rekao je prvi čovek prestonice.

Podsećajući na istorijat Olimpijskog komiteta Srbije, predsednik ove organizacije Božidar Maljković je istakao da je general Đukić pre 113 godina u hotelu "Moskva" zajedno sa grupom oficira osnovao Olimpijski klub čime je Srbija ušla u prvih 18 država u Evropi koji su formirali ovu organizaciju.

"U proglasu koji je tada upućen želelo se poboljšati zdravlje naroda bavljenjem sportom i baviti se sportom na viteški način, a mi i danas negujemo ove principe. Ova, predolimpijska godina je najvažnija i mi činimo sve današnji sportisti nemaju nikakvih problema i obezbedimo im sve potrebne uslove. Nas čeka Olimpijada u Parizu 2024. godine i učinićemo sve da budemo što spremniji", poručio je Božidar Maljković, zahvalivši se svima koji su pomogli da funkcionisanje Olimpijskog komiteta Srbije.

Ministar sporta Zoran Gajić je istakao da je danas veoma značajan dan u istoriji sporta naše zemlje jer se slavi 113 rođendan Nacionalnog olimpijskog komiteta, čija je istorija prožeta vrhunskim rezultatima naših sportista na planetarnim takmičenjima na kojima treba da budemo veoma ponosni. Prema njegovim rečima, Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet, sportski savezi i udruženja započeli su novu fazu razvoja sporta u Srbiji sa akcentom na ujedinjenom radu koji će rezultirati novim uspesima naših sportista.

Svečanosti su prisustvovali zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, gradski sekretar za sport Nikola Penić kao i predstavnici Vlade Srbije i mnogobrojni sportisti i sportski radnici.

Autor: