AKTUELNO

U Starom dvoru danas je potpisan ugovor o uslugama rane operatorske pomoći na projektu beogradski metro, čiji su pripremni radovi za izgradnju prve linije počeli na Makišu u novembru 2021. godine.

Ugovor su potpisali Predrag Lukić, sekretar Sekretarijata za javni prevoz, Andreja Mladenović, v.d. direktora JKP “Beogradski metro i voz” i Iba Fares, izvršna direktorka RATP Dev.

V.d. direktora preduzeća JKP “Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović zahvalio se gradonačelniku Šapiću na podršci za realizaciju ovog projekta.

- Danas se nalazimo u fazi izgradnje metroa koja je veoma vazna. Kako se budemo konsultovali sa RATP-om, tako će nam metro izgledati 2028, 2030… Beograd će dobiti najmoderniji metro, kakav imaju evropske i svetske zemlje - kazao je Mladenović.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Takođe, medijima se obratila i izvršna direktorka RATP Iba Faris, koja se zahvalila gradskim čelnicima na poverenju vezano za partnerstvo sa pomenutom kompanijom.

- Ovaj ugovor oslikava hrabre vizije Grada Beograda u oblastima gradnje metroa. Želimo da predložimo 100 posto naše iskustvo i predloge za ovaj projekat. Želimo da doprinesemo razvoju Beograda onako kako ste vi to zamislili. Naši eksperti se već sada mobilišu oko izgradnje metroa kako bi obezbedili nesmetano svakodnevno korišćenje metroa i sistemskih vozova - kazala je Faris.

Ona je dodala da planiraju da u srpskoj prestonici otvore kancelariju kako bi saradnicima iz Srbije preneli njihovu ekspertizu.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, koji je kazao da je ovo ugovor koji po prvi put u poslednjih nekoliko decenija daje za pravo da konačno imaju nešto opipljivo.

- Ovo nije samo gradski, već i nacionalni projekat koji ne bi bio moguć bez podrške predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Godina 2023. biće važna za metro jer će depo na Makišu već biti vidljiv - kazao je Šapić.

On je istakao da se za sada se ne kasni sa radovima ni u jednom segmentu ovog projekta, kao i da imaju osnovanu nadu da će već od 2030. Beograđani moći da se provozaju metroom.

Šta su automatski vozovi?

Faris je istakla da su automatski metroi bez vozača koji imaju automatski sistem i koji su automatski kontolisani i navođeni.