AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević najavio je da će ove godine manifestacija „Beogradska zima” biti organizovana na više lokacija u prestonici, od 15. decembra do 15. januara.

On je, u Beogradskoj hronici istakao da će u okviru „Beogradske zime” biti organizovan i doček Nove godine ispred Narodne skupštine.

Ukazao je da će akcenat ovogodišnje manifestacije biti u duhu Beograda, kao i da će svi događaji biti besplatni.

– Pod okriljem Sekretarijata za kulturu prvi put će u organizaciji manifestacije biti uključene sve ustanove kulture grada Beograda. Očekujemo mnogo više sadržaja namenjenih najrazličijim kategorijama stanovništva. Akcenat je na dečjim predstavama i kreativnim radionicima u svih 17 beogradskih opština. Takođe i tradicionalno klizalište za decu, kao i „Trg bajki” u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom i pozorištima za najmlađe – ukazao je Nikodijević.

Precizirao je da će se ove godine klizalište i „Božićno seoce” nalaziti kod parka „Ušće” na Novom Beogradu, zbog lakšeg pristupa korisnika.

– „Trg bajki” će biti na Zvezdari, dok će se na Trgu republike organizovati program kulturnog sadržaja pod radnim nazivom „Ljubav i moda”, a u duhu vremena koje je iza nas
– naveo je predsednik Skupštine grada Beograda.

Takođe je najavio i besplatne koncerte sa klasičnom, džez i rok muzikom na više lokacija u prestonici.

– Sa Fondacijom „Milan Mladenović” dogovorili smo koncert posvećen EKV-u ispred Doma omladine. To je duh Beograda koji želimo da vratimo – naveo je Nikodijević.

Kada je reč o koncertu za doček 31. decembra ispred Narodne skupštine, Nikodijević je istakao da će on biti namenjen mlađoj populaciji.

Prethodnih godina novogodišnji koncerti su bili posvećene gostima prestonice i starijoj publici, sada je stav da se koncertni repertoar prilagodi mladima. Dok će „Beograd na vodi” imati svoj program dočeka Nove godine, takođe u saradnji sa ustanovama kulture Grada Beograda – najavio je Nikodijević.

Kada je reč o funkcionisanju javnog gradskog prevoza, Nikodijević je potvrdio da problemi postoje zadnjih nekoliko decenija.

– Gradonačelnik je najavio reorganizaciju sistema naplate i samog funkcionisanja javnog prevoza o čemu se intezivno razgovara i traže rešenja. Potrebno je obezbediti dovoljan broj autobusa na ulicama prestonice, njihovu bezbednost, kao i sam konfor korisnika. Već je desetak dana na ulicama Beograda 100 novih autobusa na gas, koji su doprineli boljem redu vožnje GSP-a. Ideja nam je da komuniciramo sa građanima i zajedno dođemo do najboljih rešenja – naveo je Nikodijević.

Istakao je da Grad Beograd pregovora o nabavci novih vozila javnog prevoza.

– S obzirom na uvezenu energetsku krizu, borimo se na sve načine da održimo javni prevoz na zadovoljavajućem nivou, a da pritom ne povećavamo cene usluga – zaključio je predsednik Skupštine grada Beograda.