AKTUELNO

Bronzani spomenik Vuka Karadžića danas je pažljivo demontirana sa postolja i prenosi se u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo.

Kako navode iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena i vraćena u Beograd na svoje mesto.

Spomenik Vuka Karadžića nalazi se u centru Beograda, na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra.

Inače, spomenik Vuka Karadžića postavljen je 7. novembra 1937. godine.

Spomenik je u veoma lošem stanju, a iz Zavoda podsećaju da bronzana skulputra nije tretirana na najbolji način prilikom prethodne obnove 1995. godine, prilikom hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, garaže i uređenju širih parkovskih i nadzemnih parterskih površina.

O svim narednim koracima Zavod će blagovremeno davati obaveštenja, a kako je saopšteno biće organizovana i poseta medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture.

Nakon velikih i uspešnih rekonstrukcija spomenika „Pobednik” i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Zavod je 7. novembra otpočeo radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, na dan kada je spomenik svečano otkriven pre 85 godina.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je 2019. godine, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi za početak radova.

Spomenik bi trebao da bude završen za 120 dana.

U narednom periodu predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture, navodi se u saopštenju.

#Spomenik Vuka Karadžića