AKTUELNO

Gradonačelnik Aleksandar Šapić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Exposition - BIE) povodom kandidature Srbije i Beograda za domaćina Specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine.

Gradonačelnik je istakao da će ovaj događaj biti veliki podsticaj infrastrukturnom i ekonomskom razvoju prestonice i čitave zemlje, dok će u geopolitičkom smislu dati prepoznatljivost i mogućnost za dalji razvoj.

- Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad, imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da ih za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade. Zato se nadamo da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu sve svoje lepote, istoriju i kulturu - naglasio je Šapić.

On je podsetio da je Republika Srbija podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Ane Brnabić januara ove godine izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine.

- Tema izložbe EKSPO 2027 Beograd, koja je danas prezentovana gostima, je „Igraj za covečanstvo: sport i muzika za sve". Potrudili smo se da kroz sport i muziku, oblasti koje prevazilaze granice, približimo Beograd i Srbiju svetu. Sa ponosom mogu reći da ćemo, ukoliko naš grad bude izabran, biti dobri domaćini kao što smo bili u svim drugim prilikama. Na taj način ćemo još jednom pokazati da je Beograd otvoren i gostoprimljiv grad koji ima šta pokaže na međunarodnoj sceni - rekao je prvi čovek Beograda.

Inače, Beograd i Srbija smatraju se za jednog od najozbiljnijih kandidata, iako je kandidaturu podnelo ukupno pet kandidata: USA - Minesota, Tajland - Puket, Španija- Malaga, Argentina - San Karlos de Bariloče.

Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu. Odluka o zemlji domaćinu Specijalne izložbe EKSPO 2027. biće doneta na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu u junu 2023. godine. Do tada, svaka zemlja kandidat na međunarodnom nivou lobira za podršku za svoj projekat i organizuje niz aktivnosti u tu svrhu.

Autor: