AKTUELNO

Zimski red vožnje na linijama gradskog javnog prevoza danas stupa na snagu! Kroz ulice svih prestoničkih opština u narednim mesecima saobraćaće 265 vozila više nego u prethodnom periodu.

Početak školske godine, kraj leta i povratak sa godišnjih odmora pojačaće i broj putnika.

Dok je žitelje i posetioce prestonice tokom leta prevozilo ukupno 1.375 vozila, od danas će ih biti 1.640 tokom jutra i popodneva na ulicama. Putnici će kraće čekati prevoz i vikendom jer će subotom biti 871, a nedeljom 776 vozila.

- Tokom radnih dana na beogradskim saobraćajnicama biće 1.362 vozila - saopštili su u Sekretarijatu za javni gradski prevoz.

- Tokom trajanja zimskog reda vožnje putnicima će biti na raspolaganjeu 1.115 autobusa, 126 tramvaja, 72 trolejbusa i 47 minibuseva. Uvođenjem zimskog reda vožnje ukidaju se sezonske linije. Pa tako od danas nema polazaka linije Ada 1-5 i vozila koja idu od

Voždovca do vrha Avale na liniji 400.

Više polazaka i vozila biće na prigradskim i lokalnim linijama. Tokom leta bilo ih je 262, a od danas 16 više.

- Kao što će u narednom periodu biti više polazaka u centralnim gradskim opštinama, i na prigradskim linijama tokom vikenda biće više vozila. Subotom će saobraćati 193, a nedeljom 174 - saopštili su u Sekretarijatu.

Veći broj vozila na svim opštinama, olakšaće velikom broju Beograđana čekanje tokom popodnevnog špica u centru, jer oko 17.00 na stajalištima se može videti najveći broj putnika. U smeni zimskog i letnjeg reda vožnje, na najfrekvetnijim linijama ubaci se par polazaka više. Međutim, promene i povećanje broja autobusa ne važe za sve linije.

Postoje i one koje imaju samo par polazaka po satu i oni su obično utanačeni i ne menjaju se tokom godine.

"VRABAC" NASTAVLJA DA VOZI

IAKO su letnje linije ka Adi i Avali od danas ukinute, dva električna vozila "Vrabac servis" nastaviće da voze Beograđane i turiste kroz pešačku zonu. Putnici će biti u prilici da "uhvate" nekoliko polazaka svakog sata, i da od Obilićevog venca obiđu glavnu gradsku štraftu Knez Mihailovu i Kosančićev venac, a onda se ponovo vrate na početnu stanicu.

Autor: