AKTUELNO

Veoma redak fenomen je da se na nebu pojave dve duge, a prizor je fantastičan.

Nakon snažnog nevremena koje je pogodilo gotovo čitavu Srbiju, usledilo je razvedravanje, ali ne potpuno.

Red kiše, red sunca – takvo je gotovo čitavo popodne u srpskoj prestonici. I dok su iznad pojedinih delova grada oblaci i dalje tmurni, u drugim delovima grada, odakle su se padavine već preselile dalje, mogla se videti duga!

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Foto: Pink.rs/M. Mijatović

Iznad Novog Beograda nije se videla samo jedna, već dve duge, a to prema narodnom verovanju one imaju posebno značenje. Naime, dupla duga je simbol velike sreće i, kako se prenosi s kolena na koleno, ako vidite ove prelepe prirodne pojave treba da zamislite dve želje. Obe će se, sigurno, ostvariti.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Video: Pink.rs/M. Mijatović

Duga je, inače, i božji znak. Naime, u Starom zavetu nakon potopa, Bog je poslao dugu kao zavet izmirenja između Boga i čoveka, da od tada više niko neće poginuti od potopa.

Metnuo sam dugu svoju u oblake, da bude znak zaveta između mene i zemlje. Pa kad oblake navučem na zemlju, videće se duga u oblacima, i opomenuću se zaveta svog koji je između mene i vas i svake duše žive u svakom telu, i neće više biti od vode potopa da zatre svako telo.

Prizor vredan uživanja i divljenja Beograđanima je sigurno izmamio osmehe na lica i vratio pozitivno raspoloženje.

Video: Pink.rs/M. Mijatović

I za sutra se u Srbiji najavljuje promenljivo vreme, uz smenu kiše, oblaka i sunca, tako da je moguće da ćemo i sutra uživati u pogledu na nebo.