AKTUELNO

Letnja sezona je počela na većini javnih kupališta u Beogradu, a dobar kvalitet vode je među najvažnijim uslovima za dobru sezonu.

O kvalitetu se brine Gradski zavod za javno zdravlje koji kontroliše vodu jednom nedeljno, a na Savskom jezeru, gde će sezona početi 27. juna, dva puta u toku nedelje. Kupači poručuju da su zadovoljni uslovima na kupalištima.

Dobar kvalitet vode, jedan je od glavnih uslova za otvaranje letnje sezone na otvorenim bazenima i javnim kupalištima. Na pojedinim gradskim bazenima sezona kupanja je već počela.

Beogradski kupači navode da im je najvažnije da je voda hladna i čista, a pojedini ističu da veruju da je kvalitet vode dobar.

Foto: Beograd.rs

Za kontrolu kvaliteta vode na većini gradskih bazena i javnim kupalištima, Adi Ciganliji i Lidu, zadužen je Gradski zavod za javno zdravlje. Voda se kontroliše jednom nedeljno tokom cele letnje sezone. Jedino se na Savskom jezeru uzorak vode uzima dva puta u toku nedelje.

"U svom opsegu analiza vrši se uzorkovanje, terensko merenje hlora i temperature, kao i analiza fizičko hemijskih i mikrobiološkoih pokazatelja i parametara koje se vrše laboratorijski. Ti izveštaji, odnosno izveštaji o završenim analizama se dalje ocenjuju stručno, sa aspekta bezbednosti kupača i na osnovu te ocene vrši se definisanje kvaliteta vode na nekom kupalištu, odnosno da li je odgovarajuća za kupanje ili ne", istakao je dr Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Sportski centar "25. maj – Milan Gale Muškatirović" sezonu kupanja otvara danas. Temperatura vode u bazenima je skoro 26 stepeni.

"Što se tiče kvaliteta vode, on je u granicama normale. Pe-ha vrednost je između 7,2 i 7,6. Gradski zavod za javno zdravlje Grada Beograda redovno kontorliše svake nedelje vodu, a naši filteristi rade to na dnevnom nivou", naveo je Nenad Vujović iz SC "25. maj – Milan Gale Muškatirović".

Voda u beogradskim bazenima koje kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje bezbedna je za kupanje.

Isto važi i za Adu Ciganliju, na kojoj će letnja sezona biti otvorena 27. juna. Prema podacima sa njihovog sajta, trenutna temperatura vode je 18 stepeni. Za kupanje, neophodno je da poraste za još četiri stepena.