AKTUELNO

Na "ispitu" zrelosti, poslednjeg dana školske godine, deo malih maturanata iz osnovnih škola "Pavle Savić" i "Despot Stefan Lazarević" je pao.

Kraj osnovnog obrazovanja osmaci su, uz igru i pesmu, proslavili u dvorištu škole. Ali, posle rastanka sa profesorima i drugarima, pojedini su nastavili su slavlje i van škole. Posle celodnevnog veselja ulicama Mirijeva, u večernjim satima, upali su u obližnji market kao horda i sa rafova uzimali slatkiše, cigarete, piće, a kako saznajemo, oštetili su i inventar. Isti "scenario" ponovili su i u ponedeljak u drugoj radnji. Marketi, koji ne žele da otkriju identitet, tvrde da su računi za robu i nanetu štetu - oko 40.000 i 250.000 dinara.

Maloletni prestupnici su identifkovani zahvaljujući sigurnosnim kamerama u supermarketima. Na snimku se vidi kako grupa đaka ide ka radnji, a već na sledećem oni upadaju u prodavnicu kao horda, skrivajući lica majicama. Poput kriminalaca u američkim filmovima, pojedini tinejdžeri skidali su robu sa rafova brzo i spretno kao uvežbani. Iz radnje su izašli sa "plenom" ne zadržavajući se.

U petak je stotinak đaka upalo u radnju, a u ponedeljak njih 20-tak.

- Nažalost, na snimcima smo prepoznali i naše učenike, koje znamo kao dobru decu i đake - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

- To je bruka za školu, decu, roditelje, naselje. Nismo ni slutili da će se tako nešto desiti. Na proslavi u školskom dvorištu nije bilo nijednog incidenta. Svi su bili veseli, pevali i igrali sa profesorima, uz trubače. Niko nije pravio probleme. Ništa nije ni slutilo da bi pojedinci ovako nešto mogli da urade. Kao direktor škole ne osećam se prijatno.

Krstić navodi da je razgovarao sa nadležnima iz supermarketa, koji su bili korektni. Čudno je, kaže, što niko iz radnje nije zaustavio decu koja su u gomili uletela u radnju.

- Moramo, kao društvo, razmisliti kuda nam idu mlade generacije, kako odrastaju - ističe Krstić.

- Deca nam prihvataju modele ponašanja sa televizije, stadiona. To nije dobro. Svi zajedno snosimo deo krivice - roditelji, škola, mediji, sportski klubovi. Trebalo bi nešto preduzeti, kako bi se ovakvi incidenti sprečili.

Tužilaštvo nije obavešteno

Kako su saznali mediji, nadležno tužilaštvo nije obavešteno o ovom slučaju, jer većina malih prestupnika, najverovatnije, ima 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti. Protiv đaka može biti pokrenut disciplinski postupak u školi, ali s obzirom na to da su oni svršeni osmaci, to nije moguće. Nezvanično, slučaj bi mogao da preuzme i Centar za socijalni rad.