AKTUELNO

U Beogradu se u letnjim mesecima u proseku zapali jedan automobil dnevno. Jedan od uzroka su neispravne električne instalacije, ali auto može da se zapali i na parkingu, kad motor ne radi. Ipak, požar se može predosetiti, kažu stručnjaci. Kada zatreperi lampica upozorenja ili ako se oseti miris paljevine, to je alarm koji treba shvatiti ozbiljno.

Prošle godine vatrogasci su 400 puta gasili zapaljene automobile, u proseku jedan dnevno. I kad, po najvećoj gužvi, vatrogasci stignu za pet do sedam minuta, nekada bude kasno, jer prijave ne stignu na vreme. Prvo završe na društvenim mrežama.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović kaže da kod svih požara, pa tako i kod požara na automobilima, imaju veliki problem u kašnjenju samih dojava.

"Ako vam kažem da je automobil od početnog požara u punom plamenu za manje od 10 minuta, onda vidite koliko je potrebno brzo dojaviti", ističe Majstorović.

Na svu sreću po vozača, požar se može predosetiti. Kada zatreperi lampica upozorenja ili ako osetite miris paljevine, to je alarm koji treba shvatiti ozbiljno.

"Može da predoseti, može da oseti dim u kabini i ako oseti, odmah zaustavlja vozilo, otvori haubu, ali polako da ne bi došlo do požara, jer ako bi mnogo veliki protok kiseonika ušao u sistem motora, nastaje katastrofa", objašnjava majstor Srećko Sokolov.

Foto: Pixabay.com

Automobil može da se zapali i kada motor ne radi

Jedan od uzroka su neispravne električne instalacije, kada svetla i klima uređaj ne funkcionišu.

Ipak, auto može da se zapali i na parkingu, kad motor ne radi, jer je i tad pod naponom, pa svako curenje vode na žice može da izazove požar.

Majstorović kaže da je uzrok požara u najvećem broju slučajeva neispravna instalacija na automobilima, nakon toga sistem za goriva, a za transportna sredstva, odnosno kamione, kočne instalacije.

Sokolov poručuje da je potrebno da se automobil redovno održava, ali ne da ljudi budu sami svoji majstori, već da se radi kako je fabrika naložila.

Čim primetite dim ili vatru, pozovite 193

Na sreću, do sada niko nije nastradao od požara u automobilu, kažu iz vatrogasne službe.

Po zakonu, u kolima morate da imate protivpožarni aparat.

Rukovanje nije teško i svaki vozač treba da zna kako da ga upotrebi.

U svakom slučaju, čim primetite dim ili vatru u svom ili tuđem automobilu, pozovite službu 193.

Kako kažu vatrogasci, važnije je odmah ih pozvati nego fotografisati požar mobilnim telefonom i postaviti slike na društvene mreže.