AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i arhitekta Rok Žnidaršič otkrili su danas spomenik Jerneju Kopitaru na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona.

Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika gradske skupštine Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić, sekretar za kulturu Ivan Karl, ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je ovo još jedna manifestacija koja prikazuje srpsko-slovenačko prijateljstvo.

– Pre šest godina dobili smo spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću u Ljubljani a danas smo dobili spomenik Jerneju Kopitaru u Beogradu. Kao što su sudbine Kopitara i Karadžića povezane, to treba da nam bude putokaz kako treba da sarađuju naša dva naroda. Čast mi je što su gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant danas ovde sa nama, kao i svi naši prijatelji iz Slovenije – rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

On je naglasio da u ova teška vremena bratski i mali narodi, poput srpskog i slovenačkog, treba da se drže zajedno i pomažu jedni drugima.

– Ovo treba da bude još jedan dokaz prijateljstva naša dva naroda koji nemaju nikakvih problema i sjajno sarađuju. Naše prijateljstvo i saradnja treba da budu putokaz u budućnosti kako mi na Balkanu treba da sarađujemo. Između ostalog, i u Kraljevini Jugoslaviji najbolja je bila saradnja Srba i Slovenaca i nema razloga da to ne bude i u ujedinjenoj Evropi i na Balkanu. Beograd već decenijama ima Kopitarevu gradinu i bilo je vreme da dobijemo i spomenik Jerneju Kopitaru – rekao je Vesić.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković naglasio je da prijateljstvo između Ljubljane i Beograda ostaje zauvek.

– Ponosan sam što su Ljubljana i Beograd pobratimljeni gradovi a još veći ponos je zbog prijateljstvo između ova dva naroda. Želim Srbiji i Beogradu da nastave na putu razvoja i da Srbija što pre postane članica Evropske unije kako bismo i na tom polju sarađivali. Između Srbije i Slovenije nikada nije bilo problema ni na području politike niti privrede. Naša saradnja pokazuje put kojima sve države u Evropi treba da krenu, bez rata – rekao je Janković.

Foto: Beograd.rs

#Spomenik Jernej Kopitar