AKTUELNO

Odbornici Skupštine Beograda glasaće danas za protokol o saradnji između Svetog manastira Hilandar i Grada Beograda, rekao je Goran Vesić ovog jutra.

- Protokol će biti prvi zvanični dokument o saradnji između Grada Beograda i Svetog manastira Hilandar u istoriji. Ovim protokolom uređuje se saradnja Grada Beograda sa manastirom Hilandar, koji od svog osnivanja 1198. godine postoji kao samostalna monaška ustanova i kao takav predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i ima neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe. Obaveza Grada Beograda, kao prestonog srpskog grada, jeste da pomaže Sveti manastir Hilandar - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da je potpisivanje protokola dogovoreno u oktobru prošle godine sa igumanom Metodijem, kada je delegacija Grada Beograda posetila Hilandar.

Vesić je objasnio da je Grad Beograd preuzeo obavezu da izgradi depo za smeštaj istorijskih dokumenata i umetničkih dela, kao i da rekonstruiše Riznicu Svetog manastira Hilandar.