AKTUELNO

Ako smo ujedinjeni i ako sve ovo zajedno sprovodimo, samo je nebo granica, rekao je za TV PINK zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, povodom velikih planova koje je najavio.

Vesić je najpre najavio uređenje podzemnih prolaza i istakao da su tri već uređena, kod TC Piramida, kod TC Ušće i kod Beogradskoj sajma. Dodaje da se sada počinje sa uređenjem prolaza kod hotela Balkan, da su na redu i još dva na Terazijama, koji će sukcesivno biti urađeni.

- Do jeseni ćemo završiti sva tri podzemna prolaza, ukupne vrednosti od oko milion i po evra. Oni će biti potpuno uređeni, postaviće se nove stepenice, nove rampe za invalide. Ono što je posebno važno, tamo će biti i kamere i obezbeđenje – rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će se angažovati kompanija koja će održavati prolaz, skidati grafite i voditi računa o njima.

- Konačno posle 50 godina uradiće se rekonstrukcija podzemnih prolaza u Beogradu – rekao je Vesić.

Vesić je istakao da će se na jesen, kada se završe ova tri planirana prolaza, uraditi i onaj na Zelenom vencu.

Vesić je rekao da je Linijski park započet prošle nedelje, kaže da će biti najveći u Beogradu, i nalazi se na mestu gde je nekada bila železnička pruga.

Foto: TV Pink Printscreen

- On će imati mnogo sadržaja za odmor, imaće zelenilo, sa skoro 1000 novih stabala, protezaće se na 5 kilometara, od Beton hale do pančevačkog mosta. Mnoge naše mlade arhitekte su angažovane na ovom projektu – rekao je Vesić.

Kako kaže, danas će Skupštini grada da predstavi program „Beograd 2030“, na kome se radi duže od godinu dana, i u kome je predstavljena vizija kako Beograd treba da izgleda u narednih 10 godina.

- Na prvom mestu tu je metro, zatim prigradska železnica, 235 km prigradske železnice, zatim izgradnja Linijskog parka, zatim uređenje terazijskog platoa, izgradnja 100 novih parkova, prosečna plata 200 hiljada dinara na teritoriji grada Beograda – rekao je Vesić.

Kako kaže, takođe da 90 posto domaćinstava bude priključeno na kanalizaciju, takođe i izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda, kao i izgradnju još 7 mostova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Osma razlika je da nećemo imati ni jedno vozilo javnog prevoza na posebna goriva, kupujemo novih 8 trolejbusa – rekao je Vesić.

Zatim, dodaje, imaćemo dva nova tunela, koji će smanjiti saobraćaj i zagađenje u gradu.

Kao i preko 150 km novih biciklističkih staza.

- Ako smo ujedinjeni i ako sve ovo zajedno sprovodimo, samo je nebo granica – rekao je Vesić.

Autor: