AKTUELNO

Predsednik beogradske opštine Grocka Dragan Pantelić, u božićnom intervjuu za naš portal, kaže da mu je velika čast što je na čelu jedne od najlepših i najuspešnijih beogradskih opština.

Pantelić, na početku razgovora za Pink.rs, govori i kako u Grockoj, opštini koja je osnovana 1955. godine, žive i rade dobri i vredni ljudi, koji su pre svega - najbolji domaćini. Inače, u Grockoj danas živi oko 90 hiljada ljudi, a Pantelić očekuje da će taj broj biti veći, s obzirom na to da imaju pozitivan prirodni priraštaj.

Foto: GO Grocka

Meni je ukazana čast da poslednjih godinu dana budem na čelu jedne od najlepših i najuspešnijih beogradskih opština u kojoj žive i rade dobri i vredni ljudi a pre svega najbolji domaćini. Naša opština osnovana je 1955. godine kada pristupa zajednici beogradskih opština. Danas opština Grocka ima oko 90 hiljada stanovnika, a s obzirom na to da u našoj opštini imamo pozitivan prirodni priraštaj nema sumlje da će se ovaj broj povećati, što nam je veoma drago. Ja verujem da Vi i vaši čitaoci dobro znate da smo mi opština poznata po uzgoju voća, zato nas i nazivaju srpskom Kalifornijom, kao i po vikend turizmu jer verovali ili ne u Grockoj se nalazi preko 7 hiljada vikendica - kaže nam Pantelić.

Po prvi put se u istoriji Grocke desila jedna važna stvar, građani Grocke su zajedno sa Vama učestvovali u kreiranju budžeta. Na šta ste Vi kao predsednik opštine ponosni u svom radu?

Građani nam jesu najbitniji i zato sam sa svojim saradnicima odlučio da građani podjednako učestvuju u kreiranju budžeta jer taj novac, jeste novac svih građana. Taj novac ulažemo u našu opštinu, a pre svega u našu decu koja jesu budućnost Srbije. To se konkretno odnosi na obnovu škola i dečijih igrališta. U proteklom periodu obnovili smo 7 Osnovnih škola, i za to smo izdvojili 50 miliona dinara, a tu nam je pomogao Grad Beograd sa još 55 miliona, što je ukupno 105 miliona. Cilj nam je da u narednom periodu svaka škola bude obnovljena i da naša deca imaju najbolje uslove za učenje i razvoj - rekao je Pantelić za Pink.rs i dodao:

Foto: GO Grocka

I pre nego što pređem na druge projekte koje radimo na opštini želeo bih da izdvojim zalaganje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji često sa mnom obilazi građane i radove u našoj opštini i zbog čijeg smo zalaganja dobili dodatna sredstva za izgradnju nove škole u Živkovcu i ambulante u Kamendolu u ukupnoj vrednosti od 19 miliona evra - izjavio je Pantelić.

Inače, Grad Beograd je raspisao nedavno tender, vredan 4,9 milijardi dinara, za izgradnju 33 kilometra vodovoda za naselja na južnom delu opštine Grocka. Rok za dostavljanje ponuda je 2. februar, a izabrani izvođač treba da završi izgradnju u roku od 18 meseci. Izgradnjom je obuhvaćeno deset kilometara regionalnog vodovoda „Makiš – Mladenovac”, a u okviru ove trase gradi se i tunel „Mali Popović” dužine 837 metara.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, na teritoriji opštine Grocka trenutno se izvode radovi na izgradnji odvojaka regionalnog vodovoda „Makiš – Mladenovac” za naselja Vrčin i Grocka dužine 18 kilometara. Do sada je položeno oko osam kilometara cevi. U toku je izgradnja tri od šest planiranih rezervoara.

Pantelić kaže da će građani Grocke posle 40 godina dobiti vodu, što je najvažnije, kao i da su u toku obimni građevinski radovi na trajnom rešenju vodosnabdevanja za celu teritoriju i sva naselja ove opštine.

Ono što je najvažnije je da će građani Grocke posle 40 godina dobiti vodu za piće. Tačnije, 180 domaćinstava u Ritopeku koji nikada nisu imali vodu, već sada će moći da piju vodu sa česme, dok će ostali delovi Ritopeka u drugoj fazi izgradnje u 2022. godini dobiti vodu. Pored toga, u toku su obimni građevinski radovi na trajnom rešenju vodosnabdevanja za celu teritoriju i sva naselja naše opštine. Radovi se trenutno izvode u Vrčinu, Zaklopači i Grockoj. Vrednost tih radova je milijardu i 100 miliona, a završetak radova očekuje se do kraja aprila 2022. godine. Vodosnabdevanje južnog dela opštine, mesta Umčari, Dražnj, Živkovac, Pudarci i Kamendol sa ulaganjem preko 28 milona eura, biće završeno do jula 2023. godine - rekao je Pantelić.

Foto: grocka.rs

Pantelić nam govori i kako se opština Grocka, kada je reč o vakcinaciji i zaštiti protiv koronavirusa, od samog starta zaštitila. Napominje i da je naša zemlja, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dobila vakcine pre mnogih drugih država. Kaže i kako je 45 odsto građana Grocke - vakcinisano.

Nažalost, pogođeni pandemijom koronavirusa opština Grocka se od samog početka organizovala kada je reč o vakcinaciji građana. Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću dobila i pre drugih država nekoliko vrsta vakcina koje su građani mogli da biraju. Možemo da izrazimo zadovoljstvo da je skoro 45% građana Grocke vakcinisano, a ja ovim putem apelujem na sve: „Vakcinišite se, jer je vakcina jedino oružje protiv koronavirusa“ - priča Pantelić.

Kako brinete o najstarijim sugrađanima GO Grocka?

Ono što hoću da istaknem da kao opština podjednako brinemo i o našim najstarijim sugrađanima. Trudimo se da im omogućimo što bezbrižniju starost. Pored redovnih izleta i raznih aktivnosti koje organizuje opština, ove godine završavamo rekonstrukciju Gradskog Centra za socijalni rad i Kluba penzionera u Grockoj, za šta je Grad Beograd izdvojio 27 miliona dinara - kaže Pantelić.

Za sam kraj razgovora, predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić, svim čitaocima portala Pink.rs poželeo je srećne božićne praznike, kao i sve najlepše u Novoj 2022. godini.