AKTUELNO

Na vest da su neki bezumnici, kakvi nažalost žive među nama, juče oskrnavili Jevrejsko groblje u Ruzveltovoj, pomislio sam na sve one Jevreje koji su umirali sa imenom Srbije na ustima u jurišima na Ceru, Suvoboru, Kajmakčalanu i dali živote za slobodu svoje zemlje - napisao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Pomislio sam na dvanaest hiljada beogradskih i srpskih muškaraca, žena i dece koje su nacisti surovo ubili u okupiranom Beogradu jer su bili Jevreji - istče Vesić i dodaje:

- Setim se i velikana srpske kulture, života, nauke, koji su dali vanvremenski pečat našem gradu i zemlji kakvi su danas: izdavača Gece Kona, arhitekte Isaka Azrijela, lekara Isidora Papa i mnogih drugih.

Prema njegovim rečim, vekovima građani Srbije i Beograda, domaći Jevreji su izuzetno važan deo našeg stanovništva, kako u prošlosti, tako i danas.

- Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo koje buja u neukim i zadrtim glavama, spremno da razbije, oskrnavi, piše grafite mržnje. Ali smo moćni da ga zauzdamo i kaznimo, jednom kad napravi nepočinstvo - napisao je Vesić i dodao:

- I moćni smo najpre da zamolimo za oproštaj seni ovih velikana i njihove potomke, u svoje ali najpre u ime onih neukih, zadrtih i glupih.
Vesić je istakao da će Grad Beograd pomoći da se popravi šteta na spomeniku sećanja toliko važnom i za Beograd i za srpske Jevreje.

- Ljaga na obrazu počinilaca ovog nedela ostaće zauvek. Ako obraz uopšte imaju - zaključio je Vesić koji je objavio i fotografiju spomenika srpskim oficira i vojnicima jevrejskog porekla palim za slobodu Srbije od 1912. - 1918. godine.

#demoliranje

#jevrejsko groblje