AKTUELNO

Upravo je na Makiškom polju postavljena građevinska tabla koja označava koji će se radovi izvoditi u ovoj fazi izgradnje depoa za metro, objavio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Sutra kada počnu radovi na izgradnji metroa biće tačno 50 godina, 11 meseci i 18 dana od kako je Beograđankama i Beograđanima obećan metro. Za ovih pola veka bilo je dobrih i loših vremena, ali nikada nije bilo ni političke odlučnosti, snažnog vođstva, para, zakonskih i urbanističkih preduslova da se metro gradi. Sada, prvi put, to imamo. Beograd se zahvaljuje predsedniku Vučiću zato što je stao iza projekta izgradnje metroa i zato što će Republika Srbija obezbediti između 4.4 i 4.6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije metroa. Beograd, sa najvećim budžetom u istoriji koji će 2022. godine iznositi 1,345 milijardi evra, sam ne bi mogao da izgradi tako brzo dve linije metroa - izjavio je Vesić u svojoj objavi na fejsbuku i dodaje:

- Hvala predsedniku Aleksandar Vučić zato će ovog meseca biti potpisan ugovor sa ruskim partnerima o rekonstrukciji i izgradnji mreže gradske i prigradske železnice. Do 2028. godne imaćemo 223 kilometara gradske i prigradske železnice, sa 76 stanica i preko 500 polazaka dnevno. Kao i novih 42.6 kolometara tramvajske mreže i 130 novih tramvaja. Vrednost ovog projekta biće preko 1.6 milijardi evra.

- Ljudi koji žive u prigradskim opštinama imaće gradski voz do i iz Beograda na svakih 10-12-15 minuta u špicu i svakih 45 minuta van špica. Beograd će do 2030. godine preći na šinski podsistem javnog saobraćaja kao dominatni podstistem i neće imati nijedno vozilo javnog prevoza koje će ići na fosilna goriva. Beograd pobeđuje! - napisao je Vesić.

Autor:

#Goran Vesić