AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ukazao je danas na to da nijedna zemlja u Prvom svetskom ratu nije dala žrtvu kao što je to slučaj sa Srbijom koja je izgubila skoro 1.300.000 ljudi, 28 odsto populacije, odnosno 60 odsto muške radno sposobne populacije.

Vesić je nakon polaganja venca na Francuskom vojnom groblju kazao da su naši heroji svojim životima izvojevali slobodu te 1918. godine i istakao da te slobode ne bi bilo da nije bilo velike pomoći Francuske.

„Poslali su svoje brodove po izmučenu srpsku vojsku 1915. godine na obale Albanije i francuski vojnici, rame uz rame sa srpskim vojnicima, probili su Solunski front i oslobodili prvo Srbiju, nakon čega je došlo i do kapitulacije Nemačke“, kazao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, prijateljstvo Srba i Francuza izvojevano je krvlju u Prvom svetskom ratu gde su ratovali rame uz rame i zato, ističe, odnosi Srbije i Francuske nikada ne mogu da budu obični odnosi kao između neke dve druge zemlje.

„To su odnosi između dva bratska naroda koja su svoje prijateljstvo zapečatila u Prvom svetskom ratu. Ponosno se sećamo francuskih heroja koji su dali živote za slobodu Srbije i oni, uz srpske heroje, su zalog prijateljstva koji danas afirmišu predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron.

U ime Grada Beograda poželeo je dobrodošlicu novom ambasadoru Francuske Pjeru Košaru kojem je danas prvi zvanični dan na funkciji i kazao da je siguran da će u njegovom mandatu odnosi Francuske i Srbije biti još bolji.

Kaže da su poslednjih 10 godina ti odnosi podignuti na nivo odnosa posle Prvog svetskog rata i ističe ponos zbog toga.

„Kao neko ko zaista voli Francusku srećan sam što smo konačno obnovili odnose na nivo koji naša dva naroda zaslužuju. Naši odnosi treba da budu takvi i o tome najbolji govori Prvi svetski rat u kojem su zajedno ratovale rame uz rame Francuska i Srbija“, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Foto: Beograd.rs

#Goran Vesić