AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je za ponedeljak, 8. novembar, 33. sednicu Skupštine grada. Sednica će se održati u velikoj sali zgrade Narodne skupštine Republike Srbije u Kralja Milana, s početkom u 10 časova.

Najvažnija tačka dnevnog reda jeste Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema. Osim ovog plana, pred odbornicima će naći još dva plana detaljne regulacije, kao i dve izmene i dopune planova.
Na dnevnom redu su, dakle, Predlog plana detaljne regulacije dela naselja Cerak Vinogradi, gradska opština Čukarica, i Predlog plana detaljne regulacije područja između privredne zone „Autoput” i aerodroma „Nikola Tesla”, gradska opština Novi Beograd, a izmene i dopune planova detaljne regulacije odnose se na četiri mesne zajednice opština Zvezdara i Voždovac i za potez duž ulica Zemunska – Tošin bunar u Novom Beogradu.

Takođe pred odbornicima će se naći izmena i dopuna plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine u Gradskoj opštini Savski venac, kao i plan detaljne regulacije za prostornu celinu uz ulicu Dunavski Kej, Linijski park – Beograd i ulicu Žorža Klemansoa u opština Stari grad.

Odbornici će odlučivati i o ostvarivanju prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja za parove sa jednim detetom, o izmenama odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja. Takođe i o predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga, predlogu odluke o izmeni odluke o komunlanom redu, kao i o predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Na dnevnom redu će se naći i predlog odluke o izmenama odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta, kao predlog odluke o izmenama odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji grada Beograda.

Odbornici će odlučivati o predlogu rešenja o izmeni rešenja o obrazovanju odbora za podizanje spomenika Vudru Vilsonu kao i o predlogu odluke o dodeli naziva ulice na Zvezdari po nekadašnjem jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o povećanju osnovnog kapitala JKP „Zelenilo – Beograd”, kao i pojedina rešenja o kojima će se odlučivati po skraćenom postupku.

Sednica Skupštine grada Beograda biće održana uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, koje je preporučio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Autor: