AKTUELNO

U beogradskoj opštini Vračar biće podignut spomenik vojvodi Petru Bojoviću, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da će biti prihvaćena inicijativa koju je podneo predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i da će u parku vojvode Petra Bojovića na Vračaru biti podignut spomenik tom vojvodi, te da će u narednom periodu biti raspisan konkurs za podizanje ovog spomenika.

"Tamo postoji bista Petra Bojovića, ali on je kao oslobodilac Beograda zaslužio mnogo više tako da će u narednom periodu dobiti svoj spomenik na Vračaru, tamo gde zaslužuje i na taj način ćemo, nadam se, dodatno nove generacije naučiti onome što se dešavalo u Prvom svetskom ratu", rekao je Vesić.

On je danas, povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, položio venac na spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1915. godine na Novom groblju.

Osim Vesića, vence su položili ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije...