AKTUELNO

U Grockoj je danas održan peti po redu sajam zimnice ''Jesenja kuhinja u Grockoj''

Sajam zimnice održava se u zajedničkoj organizaciji opštine Grocka i JP ''Pijace i zelenilo''. Sajam zimnice u gročanskom kraju, blagoslovenom plodnom zemljom i vrednim rukama domaćica i domaćina, sa razlogom odmah zaživeo i mnogi mu se raduju. Sajam na „Gročanskoj čaršiji“ obuhvata revilajnu, prodajnu i takmičarsku izložbu zimnice, džemova, meda, voća, jesenjih plodova ali i domaće radinosti, grnčarije i drugih zanimljivih zanatskih rukotvorina. Posebno lepo izgleda na šetalištu stare čaršije koja je svedočanstvo jednog vremena i značajno dostignuće narodnog graditeljstva.

Ove godine organizovan je izbor za najbolji domaći džem od kajsije, a u takmičnjeu su učešće uzele naše sugrađanke, individualno ili preko udruženja.

Foto: GO Grocka

Ove godine takmičari su doneli skuvan džem koji je u međuvremenu ocenjivao tročlani žiri u sledećem sastavu: Radivoj Dimić, nekadašnji kuvar restorana „Vinogradi“, pobednik takmičenja u kuvanju riblje čorbe i redovan učesnik sličnih manifestacija, zatim gospođa Marina Anđelić Teofilović, rukovodilac Nacionalne službe za zapošljavanje, i Danijela Delić ispred JP „Pijace i zelenilo“. Za sve prijavljene ekipe obezbeđeni su pokloni dok su prva tri mesta osvojila i dodatne nagrade.

Manifestacija je propraćena i prigodnim kulturno-umetničkim programom a započela je nastupom KUD-a „011 Srbija“, folklornog društva iz Zaklopače. Najmlađi članovi društva su izveli koreografiju „Dečije vesele igre“.

Nakon obraćanja zamenika predsednika opštine, Dejana Vlaškovića, koji je svečano otvorio ovogodišnji sajam, nastupili su učenici Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ koji već godinama osvajaju mnogobrojne nagrade i jesu jedna od najkbvalitetnijih muzičkih škola u srbiji. Učenici škole izveli su svadbenu obrednu pesmu iz okoline Prizrena „Poduna gora zelena“. Numeru su izveli učenici izdvojenog odeljenja iz Vrčina, prvog razreda Odseka za srpsko tradicionalno pevanje koje podučava nastavnica Ana jovanović. Publici su se predstavili Sofija Bokalović, Mina Marinković, Sara Mandić, Emilija Isidorović, Dragana Đorđević, Tijana Đorđević, Sofija Ivančević, Marija Nebrigić, Jelena Milošević, Marija Tomić i Dejan Savković.

Foto: GO Grocka

Nakon nastupa učenika iz Vrčina, publici se predstavio i stariji takmičarski ansabl KUD-a „011 Srbija“ a zatim su nastupili učenici OMŠ, izdvojenog odeljenja iz Vinče. Numeru sa Prizrenske gore „Vrbice vrbo zelena“ izveli su učenici prvog, drugog i trećeg razreda Odseka za srpsko tradicionalno pevanje u klasi Katarine Milosavljevi: Helena Đuričić, Emilija Grujić, Višnja Dimitrijević, Bojana Trajković, Helena Kovačević, Vasilija Nikolić i Emilija Đorđević.

Na kraju kulturno-umetničkog programa nastupio je Mihajlo Savković iz Begaljice odsviravši dva narodna kola na harmornici.