AKTUELNO

Povodom obeležavanja šezdeset godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja Grad Beograd obnovio je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta koji je podignut je 1961. godine podignut u čast Prve konferencije.

- Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine - napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na na svom Fejsbuk profilu.

Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Kosančićev venac“, koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine.

- Obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga, zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom - dodao je Vesić.

Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako spomenik vandali i huligani više ne bi uništavali.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Kako je istakao, komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Radovi na sanaciji obeliska izvedeni iz sredstava Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

- U isto vreme, JKP „Zelenilo-Beograd“ je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika - napominje Vesić.

#Obelisk