AKTUELNO

Sa dolaskom hladnijeg vremena, Beograđani iz raznih delova grada žale se na navalu smrdibuba. Ovi mali zeleni insekti postali su prvi vesnici jeseni, a stručnjaci objašnjavaju da je izrazito toplo, a zatim i vlažno vreme ove godine bilo pogodno za njihovo prenamnožavanje.

- U jesen kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period - objašnjavaju za "Novosti" zaposleni u Zavodu za bicide i medicinsku ekologiju.

Tokom leta ženke snesu jaja u pukotine kora drveća iz kojih se razvijaju larve koje prezime zimu, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno prisustvo vrste kupionova stenica ili "smrdljivi Martin", koji je najčešće braonzelene boje sa narandžastim nogama. Mada u poslednje vreme, beleži se i prisustvo invazivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, a predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

Smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovništvo, pa tako nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ne planiraju njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje. Ističu i da su pojedine vrste korisne, jer se hrane štetnim insektima.