AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti doneta odluka o podizanju spomen obeležja slavnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću koje bi, kako je rekao, trebalo da bude u Skadarliji, na mestu gde je poslednji put pevao.

Vesić je to rekao novinarima u Starom dvoru nakon sastanka sa predsednikom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem koji je prethodno u Gradskoj upravi Beograda na Trgu Nikole Pašića, u svojstvu građanina, predao inicijativu da Tomi Zdravkoviću bude podignut spomenik u glavnom gradu.

Foto: Beograd.rs

Vesić je rekao da su sa zadovoljstvom prihvatili tu inicijativu, ističući da je Toma Zdravković deo naše istorije i kulture.

Naveo je da će biti raspisan konkurs u čemu će, dodao je, učestvovati Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sa obzirom na to da je Skadarlija zaštićena kao kulturno-istorijska celina.

Foto: Beograd.rs

"Nadamo se da će naši umetnici učestvovati na tom konkursu i da ćemo dobiti dobro rešenje koje će biti uklopljeno u samu Skadarliju. Na taj način Skadarlija će dobiti dodatnu vrednost, a i sačuvaćemo uspomenu na ovog izuzetnog čoveka o kome se sada ponovo priča zahvaljujući filmu koji je o njemu napravljen, a za koga sasvim sigurno znaju i mnoge generacije posle njegove smrti", rekao je Vesić i dodao:

Foto: Beograd.rs

"Kažu da čovek može da umre dva puta - jednom kada umre fizički, a drugi put kada svi zaborave na njega. Ako je to tačno, a jeste, Toma Zdravković nikada neće umreti jer ga se i generacije koje su rođene posle njegove smrti i danas sećaju".

O legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću snimljen je film, u režiji Dragana Bjelogrlića, a svečana premijera u Beogradu održana je 15. septembra ove godine.

Povodom obeležavanja 30 godina od smrti Tome Zdravkovića, danas će na na Centralnom groblju u naselju Braće Jerković biti održan pomen slavnom pevaču narodne muzike i velikom boemu.

Foto: Beograd.rs

#Goran Vesić