AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas javnom času koji je u Nacionalnoj fondaciji za igru održao čuveni argentinski balet majstor Hulio Boka i tom prilikom istakao da je za nas velika čast što je on ovih dana u Beogradu.

– Ovde radi s našom decom u baletskoj školi Aje Jung, a posle Beograda odlazi u Milansku skalu gde će postavljati „Don Kihota”. Veoma sam srećan što tako velike zvezde i pedagozi dolaze u naš grad jer su oni uzor mladim generacijama koje od njih mogu da uče, a s druge strane popularisaće i igru i balet. Hulio Boka je prvi put u Beogradu i vidim da je pun utisaka, a ima i otvoren poziv od nas da dođe ponovo. Kada imamo dobar i svetski poznat festival kod nas, onda dolaze najveće svetske zvezde – rekao je Vesić i istakao da je ponosan na Beogradski festival igre koji Grad Beograd podržava.

Foto: Beograd.rs

Taj festival donosi kvalitet Beogradu, ocenio je Vesić i podsetio da smo u okviru festivala imali prvi nastup Njujork siti baleta, koji su održali posle pandemije, i ne samo oni već i mnogi drugi.

– Ovaj festival promoviše Beograd i stavlja ga na umetničku mapu sveta, zbog čega ima smisla ulagati u festivale i kulturu – kazao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Grad će kao i do sada nastaviti da podržava one festivale koji donose kvalitet, nešto novo i promovišu našu umetnost u svetu. Vesić je na kraju poručio da želi Beograd koji je otvoren, u koji dolaze najveće svetske zvezde, koji se razvija ne samo u industrijskom i arhitektonskom smislu već i u umetničkom.

Osnivač i umetnička direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung takođe je navela da je dolazak jedne od najvećih baletskih zvezda našeg vremena izuzetna čast.

Foto: Beograd.rs

– Hulio Boka je deo jednog od najznačajnijih poglavlja baletske istorije, zbog čega je čast da on radi s decom Beograda, Pančeva, Novog Sada, kao i decom iz Hrvatske i Bosne koja su došla u Beograd. Ovo je vrlo značajan korak u popularizaciji umetničke igre – rekla je ona i zahvalila umetniku što je prihvatio njen poziv da dođe u našu zemlju.

Hulio Boka je istakao da je srećan što je tu.

– Imao sam juče prvi čas i bio sam uzbuđen i nervozan zato što kao profesor uvek želim da imam dobar odnos s decom. Došao sam da podelim deo svog iskustva s njima i nadam se da ovo neće biti poslednji put da sam ovde – kazao je Boka i obećao da će kad god bude mogao pomoći baletski rad u našoj zemlji.