AKTUELNO

Na tezgama Kalenić, Ðeram i Paliluskoj pijaci od danas će građani moći da plate proizvode platnim karticama.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je prisustvovao uvođenju POS terminala za plaćanje karticama na tezgama Kelenić pijace, rekao je da je Grad zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, JKP "Gradske pijace" i Master Cardu omogućio građanima da na 50 tezgi koriste platne kartice.

Foto: Beograd.rs

"Na ovaj način prvo izlazimo u susret zakupcima, jer im omogućavamo da lakše prodaju robu, olakšavamo i kupcima da ne nose novac, već da mogu da obave kupovinu putem kartice", rekao je Vesić novinarima.

Foto: Beograd.rs

Vesić je podsetio da je Grad završio rekonstrukciju Palilulske pijace i najavio da će sledeće godine biti rekonstruisane Kalenić, Bajlonijeva, Ðeram i Cvetkova pijaca.

"Rekonstruisaćemo pijacu po pijacu i činiti sve da se poljoprivredni proizvođači i kupci osećaju konfornije", rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Najavio je da će Grad sledeće godine obezbediti oko 300 miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima u Beogradu, navodeći da je 2013. godine u te svrhe izdvojeno oko 10 miliona dinara.

Istakao je da će ta novčana pomoć poljoprivrednicima olakšati kupovinu mehanizacije i opreme.

Foto: Beograd.rs

"Smatramo da je poljoprivreda uz turizam jedan od stubova razvoja grada", kaže Vesić.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije Katarina Ocokoljić kaže da je projekat "digitalizacije pijaca" još jedan u nizu koji je Privredna komora pokrenula u cilju digitalizacije privrede, te da je, ističe, pijaca prvi put u Srbiji i regionu otvorila svoje novo poglavlje u digitalnoj transformaciji.

Foto: Beograd.rs

Ocokoljić navodi da su razna istraživanja pokazala da svaki treći korisnik platne kartice želi uz upotrebu kartice da plati proizvode na pijacama.

"Bezgotovinskim plaćanjem na pijacama korist će imati pođednako i kupci i trgovci, odnosno zakupci tezgi", kaže Ocokoljić.

Foto: Beograd.rs