AKTUELNO

Najaviljena je rekonstrukcija Ulice kneza Miloša po ugledu na pariski Šanzelize.

Glavni gradski ubranista Marko Stojčić najavio je rekonstrukciju Ulice kneza Miloša u Beogradu i rekao da su u izradi generalnog urbanističkog plana uključeni mnogi različiti profesionalci sa visokim iskustvom u u oblasti ekonomije, arhitekture, saobraćaja i mnogih drugih.

Stojčić je najavio rekonstrukciju Ulice kneza Miloša po ugledu na pariski Šanzelize, koja treba da dobije jednu saobraćajnu traku više, odnosno tri trake po smeru, drvored i adekvatan prostor za pešake.

On je istakao da je dogovor svih učesnika izrade urbanističkog plana glavnog grada bio da se politika ostavi po strani i da urbanističko rešenje bude strateško, za narednih dvadeset godina.

"Ono se neće videti prvih deset godina već u periodu od desete do dvadesete godine i u periodu posle 2041. godine. GUP obuhvata sve, razvoj Beograda ne samo u građevinskom smislu već utiče i na obrazovanje, ekologiju, saobraćaj, industriju i druge oblasti. Želimo da idemo u pravcu Berlina koji je dovršen grad i da insistiramo na intelektualnim aktivnostima koje treba da postanu glavna usluga", istakao je Stojčić.

Istovremeno je ukazao da Beograd ne treba da bude grad koji će negativno uticati na druge gradove u Srbiji, u smislu iseljavanja iz manjih gradova i preseljenja u Beograd.

Dodao je i da je došao kraj "divljoj gradnji".

"U ovom strateškom planu mi prihvatamo da je postojala 'divlja' gradnja i na nama je da pokušamo da omogućimo tim ljudima da dobiju što bolje uslove života. Nažalost, ne možemo vratiti vreme unazad, a kada se ljudi jednom usele stvar je praktično završena. Imali smo tri decenije nelegalne gradnje, danas inspekcija radi svoj posao i apelujem na ljude da ne grade bespravno", naglasio je Stojčić.

On je naveo i da je prema svim analizama i studijama najopterećeniji pravac u glavnom gradu Bulevar vojvode Mišića, zbog čega je vrlo jasno bilo kuda treba da se kreće prva linija metroa. Deo Makiškog polja planiran je za stanogradnju, deo za komercijalne aktivnosti, a deo za privredne aktivnosti, a kako je pojasnio glavni urbansta, vlasnici su starosedeoci. Dakle, na tom prostoru gradiće ili sadašnji vlasnici parcela ili oni kojima parcelu budu prodali.

"Grad će izgraditi najznačajniju saobraćajnicu koja će prolaziti po sredini, kako bi čitav prostor mogao da se razvija", zaključio je Stojčić.

Autor: