AKTUELNO

U osnovnim školama 12 beogradskih opština sprovode se besplatne škole sporta za učenike od prvog do četvrtog razreda, koje Grad Beograd organizuje zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta.

Reč je o projektu kojim je obuhvaćeno oko 69.000 dece, a kako su najavili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, plan je da od Nove godine akcija bude proširena i na sve ostale beogradske opštine.

Udovičić je u Osnovnoj školi "1300 kaplara" na Zvezdari, koju je obišao sa zamenikom gradonačelnika, rekao da je cilj ovog programa da deca imaju mogućnost da se besplatno bave sportom.

Foto: Beograd.rs/BeoInfo

"Ideja je da od Nove godine program proširimo na svih 17 beogradskih opština i da bukvalno sva deca njime budu obuhvaćena, da na taj način promovišemo prave vrednosti i zdrave stilove živote, ali i da utisnemo onu najvažniju poruku kako deci tako i roditeljima da bez obzira čime se budu bavili, a siguran sam da među ovom decom imamo buduće najbolje i matematičare, istoričare, ekonomiste, pravnike...da je važno da se bave sportom i da im to, sa naše strane, bude omogućeno apsolutno besplatno", rekao je Udovičić.

Foto: Beograd.rs/BeoInfo

Zahvalio je svim učesnicima projekta i dodao da su u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta svoj deci koja učestvuju u ovom programu omogućeni besplatni zdravstveni pregledi.

Vesić je rekao da je, posle podele besplatnih tableta, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pokrenuo novu akciju - besplatne škole sportova.

Naveo je da ova akcija obuhvata oko 69.000 devojčica i dečaka, a da će od Nove godine biti obezbeđena dodatna sredstva da se proširi i na ostale opštine na teritoriji prestonice.

Zahvalio je resornom ministarstvu jer, kako je rekao, da nije bilo njihove pomoći ovom akcijom ne bi mogao biti obuhvaćen tako veliki broj dece.

Foto: Beograd.rs/BeoInfo

Vesić je rekao da je zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovano da u programu učestvuju nastavnici fizičkog, kao i oko 150 studenata tog fakulteta kojima je na taj način omogućeno da imaju praksu jer rade sa decom, dok je deci obezbeđena kvalitetna sportska nastava.

U besplatnim školama sporta deca mogu da izaberu između osam sportova - košarka, fudbal, odbojka, rukomet, ritmička gimnastika, ples, borilačke veštine i atletika, a Vesić je pozvao sve roditelje da iskoriste priliku i upišu decu na besplatne škole sporta.

Vaterpolista Stefan Mitrović rekao je da mu je izuzetno drago da bude deo ovako dobre akcije.

Foto: Beograd.rs/BeoInfo

Pohvalio je akciju podele tableta beogradskim osnovcima jer, kako kaže, treba ići u korak sa modernim dešavanjima i informacionim tehnologijama, ali i ukazao da deca imaju ozbiljan nedostatak fizičke aktivnosti.

"Ove besplatne škole sporta su pravi način da deca pre svega svoje zdravlje neguju i da se razviju, a da li će neko od njih sutra biti šampion ili ne, to nije toliko bitno", rekao je Mitrović.

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i menadžer projekta Dejan Suzović kaže da su prve reakcije dece veoma pozitivne.

"Imam direktan kontakt sa svim realizatorima koji su ustvari studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Oni svoje znanje nesebično prenose na decu pokušavajući da od njih izvuku maksimum, odnosno da pre svega kod njih razviju motoričke sposobnosti", dodao je Suzović.

Autor:

#Goran Vesić