AKTUELNO

Najluskuzniji kvadrat trenutno se prodaje po ceni od oko 1.500 evra. Stan iz, kako se navodi, “premijum” kategorije, gde je kvadrat 1.184 evra

Naselje Batajnica koje se nalazi na krajnjem severozapadu Beograda, postalo je željena destinacija zbog blizine gradu, a opet i zbog toga što pruža mir.

Deo je Zemuna u kojem su stanovi uvek na ceni, a od centra te beogradske opštine udaljeno je svega devet kilometara.

Kako se naša prestonica godinama unazad širi i sve više naseljava, tako i krajnje periferna naselja postaju atraktivna, posebno ona nadomak Novog Beograda, kao što je slučaj s Batajnicom. Na Novom Beogradu danas se nalaze mnogobrojne firme, velike kompanije i njihove centrale, trgovine, i tome slično.

Foto: Google Earth

Primera radi, u Novom naselju u Batajnici, u takozvanim “crvenim zgradama”, trenutno možete kupiti dvosoban stan gde je kvadrat tačno 720 evra. U ovom delu Beograda novogradnja je najmanje 800 evra.

U aktuelnoj ponudi je i stan iz, kako se navodi, “premium” kategorije, gde je kvadrat 1.184 evra. Dakle, prodaje se 114 m2 za 135.000 evra. Međutim, ovde je praktično reč o stanu-kući, sa izlaskom na uređeno dvorište, što svakako diže cenu. Taj trend je krenuo s proleća 2020. i još ne jenjava.

Izdavanje stanova dobar biznis

U Batajnici skoro da nema stanova za izdavanje. Čim se neki oslobodi, izda se bukvalno u roku od sat vremena. I cena stanova koji se izdaju je skočila, pa sada za ono što ste nekada plaćali 150 evra, sada treba da izdvojite minimum 200. Cena garsonjere iznosi 150-200 evra, dok dvosoban stan starogradnju plaćate minimum 250 evra. I to ukoliko uspete da nađete.

- Nedavno sam morala da se iselim iz stana u kojem sam živela godinama. Sa mužem i dvoje dece tražila sam bar dvosoban stan. Našla sam dva koja su, kada sam pozvala broj, već bila izdata, a nisu stajali u oglasima ni sat vremena. Jedva sam našla deo kuće koji su mi izdali dok ne nađem nešto bolje i to plaćam 250 evra - rekla je Jelena Đ. za Informer.

Posebno mlade porodice traže svoju oazu van grada, ali da centru budu dovoljno blizu zbog posla i svakodnevnih obaveza. Upravo tu je svoj prostor za rast našla Batajnica. Kada pogledate najnovije oglase, primetićete da je kod većine njih kvadrat minimum 900 do 1.000 evra. Recimo, prodaje se i nekretnina od 46 kvadrata, za 55.500 evra, što znači da je cena po kvadratu 1.200 evra. To čak prevazilazi cene nekih stanova na Miljakovcu ili u Železniku, Mirijevu.

A, kao i u svakom drugom naselju, uvek ima skupljih i luksuznijih ponuda, pa je tako na prodaju jedna nekretnina u Batajnici gde je kvadrat čak 1.570 evra.

Autor: