AKTUELNO

Podela tablet i laptop računara počela je danas u Mladenovcu u Osnovnoj školi "Živomir Savković" u Kovačevcu, učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda, a uručio ih je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je rekao da je u osnovnim školama u Mladenovcu podeljeno ukupno 1.939 tablet računara đacima i više od 420 laptop računara koje će učitelji i nastavnici koristiti u nastavi.

Foto: Beograd.rs

Istakao je da se uz tablet i laptop računare dobija besplatan internet i mogućnost pristupa digitalnim udžbenicima, što je kaže, nov način praćenja nastave.

"Svi učenici od trećeg do šestog razreda u Beogradu dobijaju tablete bez obzira da li roditelji imaju materijalna sredstva da ih kupe ili ne", naglasio je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Zamenik gradonačelnika je rekao da direktori škola imaju zadatak da ohrabre nastavnike da koriste tablet i laptop računare, jer se, ističe, živi u digitalnom dobu i potrebno je prilagoditi obrazovanje tome.

Foto: Beograd.rs

Vesić je najavio da će ove godine biti usvojena izmena Zakona o obrazovanju, da se izjednače digitalni udžbenici sa klasičnim, što znači, kako objašnjava, da će neke škole moći da izaberu da se nastava odvija samo uz digitalne udžbenike.

On je istakao da u Mladenovcu ima 1.000 roditelja čija deca idu u prvi ili drugi razred i pozvao ih da se prijave na konkurs Fondacije za mlade talente Grada za subvencionisanje kupovine četiri udžbenika za decu koja pohađaju te razrede, a čija je cena, u zavisnosti od izdavača oko 6.000 dinara.

Foto: Beograd.rs

"Da bi dobili ta sredstva potrebno je da roditelji uzmu potvrdu u školi da im dete pohađa prvi ili drugi razred, pošalju očitanu ličnu kartu i kopiju platne kartice sa brojem žiro računa", kaže on i dodaje da su prijave otvorene do 30.septembra.

Istakao je da se do sada na konkurs prijavilo više od 23.000 roditelja od 34.000 dece koja pohađaju prvi ili drugi razred.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić iskazao je zahvalnost zameniku gradonačelnika i Gradu Beogradu zbog podele tablet i laptop računara učenicima.

Foto: Beograd.rs

"Tableti su namenjeni za učenje i time ćemo poboljšati kvalitet nastave, a deca Mladenovca će dobiti mogućnost da lakše savladaju digitalnu nastavu", rekao je Glišić.

Direktorka OŠ "Živomir Savković" u Kovačevcu Milijana Krstić rekla je da će zahvaljuući projektu Grada sva deca imati jednake uslove za praćenje digitalnih sadržaja i nastave na daljinu.

Foto: Beograd.rs

#Goran Vesić

#Mladenovac