AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas u razgovoru sa meštanima Bariča, koje je posetio sa Pokretnom kancelarijom, da inspekcije rade i da će svi zagađivači biti kažnjeni.

"Niko ne treba da bude zaštićen ko god da zagađuje životnu sredinu treba da bude najstrožije kažnjen. Dešava se da je Sava vikendom zagađenija nego radnim danima, jer postoje neki koji misle da inspekcije ne rade, pa u reku puštaju ono što ne bi smeli, vikendom, to vidimo po preradi vode", rekao je Vesić u Bariču gde je razgovarao sa građanima.

Zbog takvih problema napravljene su zajedničke inspekcije, komunalne policije, policije Ministarstva životne sredine i Grada i svaki zagađivač biće zatvoren istog časa, rekao je Vesić kome su građani Bariča između ostalog ukazali na problem zagađenja vazduha i vode, uz navode da smatraju da oni dolaze od fabrika Arabesa i Mei Ta.

Foto: Beograd.rs

"Tvrdim vam da je Mei Ta uložila mnogo u zaštitu životne sredine. To je nova fabrika, a imate mnogo starih postrojenja koji nemaju zaštitu", rekao je Vesić i podsetio na problem u Savskom rukavcu.

"Pronađeno je postrojenje koje je pravilo problem, zatvoreno je i od tada više nema problema. Dugo smo tražili zagađivača, našli i zatvorili i on nikada više neće biti otvoren", rekao je on i naglasio da je najvažnije za Obrenovac što će dobiti dva postrojenja za preradu otpadnih voda.

Foto: Beograd.rs

Vesić je dodao da smatra da kazne za zagađivače nisu dovoljno velike i dodao da bi za izbacivanje otrovnih materija trebalo izricati zatvorske kazna.

"U Savu i Dunav godišnje sipamo fekalije zapremine 60.000 olimpijskih bazena, a to posle pijemo, zato su fabrike za preradu otpadnih voda suštinska stvar", rekao je Vesić i dodao da se nada da će nadležni uspeti da promene zakonske propise i da će zagađivači strožije odgovrati.

Foto: Beograd.rs

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je Mei Ta farbika koja snadbeva Porše, Audi, Mercedes i kao takva ne može da dobije dozvolu da radi za tako moćne kompanije da nema sve sertifikate za zaštitu životne sredine.

"Njihova studija za izgradnju Mei Te i zaštitu živtone sredine ima preko 2.000 strana", rekao je Čučković i naveo da je od njih traženo i da angažuju laboratoriju, koja je uklonila i 1.100 tona najopasnijeg otpada sa te lokacije i koja je vršila remedijaciju tla.

Foto: Beograd.rs

To je, kako je dodao, industrijska zona koja je od bazne hemije ostala još zagađena prethodnih 30 godina.

Prema rečima Čučkovića, ta labarotarija je dobila zadatak od Mei Te da ustanovi koja hemikalija pravi "miris" da bi kupili dodanu opremu i apsorbovala ga.

Sajt Opštine Obrenovac bi zato uskoro trebalo da dobije ekološku stranicu.

Vesić danas je posetom Bariču, gde živi oko 10.000 Beograđana započeo obilazak seoskih podrucja i naselja u prigradskim opštinama, a nastavio odlaskom u naselja Urovci i Grabovac.

Foto: Beograd.rs

Zahvaljujući "Pokretnoj kancelariji Gorana Vesića" u narednih nekoliko meseci, kako je najavio, obici ce 150 naselja i razgovarati sa građanima o svemu što Grad može da učini za njih kako bi im unapredio životne uslove.

U Bariču je razgovarao o izgradnji vrtića, igrališta, zgrade Mesne zajednice

Autor:

#Goran Vesić