AKTUELNO

U nedelju 19. septembra u 17.00 časova organizovaće se skup svih ljubitelja životinja pod sloganom "Dosta je!"

Kako organizatori navode, cilj skupa jeste da problemi koji su nam svakodnevno pred očima dođu do vrha države, jer smatraju da vrh države ne zna za naše probleme i problema životinja, jer postoje institucije koje se bave time, a institucije poput Uprave za veterinu kao da ne postoje.

Saša Dinić je organizovao skup jer kako kaže, organizovanje skupa je inicirala situacija u vezi sa brutalnim ubijanje pasa u Stepojevcu. Saša je pokrenuo ideju i organizaciju, a uz pomoć prijateljica koje se takođe bave pomaganjem životinjama.

Kap koja je prelila čašu

- Organizovali smo se i pokrenuli ceo događaj, naravno i prethodno su bile ideje da se svašta pokrene sa ciljem da se zaustavi prebijanje, ubijanje i nasilje nad životinjama - izjavio je Saša za Informer, i dodao:

- Poslednji događaj je kap koja je prelila čašu, jer je to pokazatelj da idemo sve dublje u ponor kao društvo, jer ako okrecemo glavu na takve stvari i sami smo saučesnici u svemu tome.

Dnevno se u Srbiji ubije između 300 i 500 pasa, mesečno između 35.000 i 45 000 pasa, a godisnje.... nekoliko stotina hiljada!

- Većinu tih pasa ubijaju privatni šinteraji koji svakodnevno po raznim opštinama hvataju pse na nesavestan način, i ti psi završavaju većina u spaljivačnici jer ne mogu da prežive njihovo postupanje pri hvatanju, transport do Vrnjačke banje u prikolici gde moze da stane četiri psa, a oni stave 40 - objašnjava organizator.

On dodaje da Uprava za veterinu ne radi svoj posao i da je jedan od zahteva da se smeni kompletan vrh koji ne rade svoj posao za sta ih građani plaćaju, ne izlaze na teren, ne reaguju na pozive građana, ne rade ništa, stotine je prijava, dopisa, zahteva poslato, nista se i dalje ne dešava.

Nadamo se svi da nas neko čuje, cilj nam je da pokrenemo situaciju da se sprovodi zakon, ništa drugo, samo da se radi po zakonu i da se postupa po Ustavu Republike Srbije o dobrobiti životinja.

Nadamo se svi da nas neko čuje, cilj nam je da pokrenemo situaciju da se sprovodi zakon, ništa drugo, samo da se radi po zakonu i da se postupa po Ustavu Republike Srbije o dobrobiti životinja.

Građani izneli svoje mišljenje

Milica je sigurna da je ovo pravi trenutak za promene.

- Generalno smo u tranzitu i ekspanziji kao zemlja, a zakon o zaštiti životinja je jedan jako bitan segment kako će nas ljudi u svetu gledati i videti. Ako žmurimo na nasilje, ubistva i mučenja, kakvu sliku dajemo drugima. Životinje su bitan deo životnog ciklusa i planete, vreme je da kažemo DOSTA JE! - izjavila je ona za Informer.

- Kako zakon o dobrobiti postoji, ali se ne sprovodi, jedan od načina, po mom mišljenju je da se čuje glas naroda, jer ga životinje nažalost nemaju. Nadam se da će se svest podići, da će se pojaviti veliki broj ljubitelja životinja, ali i onih koji nisu toliki ljubitelji, jer nije samo pitanje ljubavi prema istima - rekla je Ivana.

Privatna arhivaSudbina i istina napuštenih životinja u Srbiji

Građani smatraju da se ovde radi o pitanju bezbednosti i sigurnosti svih nas, jer ubice, silovatelji, mučitelji životinja šetaju slobodno oko nas ili ne dobijaju adekvatne kazne za učinjena zlodela.

Autor:

#Protest

#kuce

#skup