AKTUELNO

Cene izdavanja stanova studentima su oko 300 evra. Prednost imaju oni u blizini fakulteta, naročito za brucoše koji tek upoznaju Beograd. Internet se podrazumeva. A kakva su očekivanja stanodavaca?

"Morate da pokrijete osnovne troškove, imate rizik, da pokrijete eventualne popravke, ekscesne situacije, da platite porez, ja uredno plaćam porez, onih 20 posto od kirije. Moja stanarina je bila 250, a sada stavljam 300 evra da bih mogla da eventualno popravim nešto što iskrsne. Znači apsolutno ste na raspolaganju", rekla je Marija Šarac, stanodavac.

Studenti, naročito oni koji tek dolaze u Beograd, traže stan u pratnji roditelja. Nekada baš oni imaju veće zahteve, ali oni i plaćaju stan i imaju više iskustva. Stan se nalazi preko preporuke ili interneta.

U agencijama za izdavanje nekretnina kažu da je, uprkos svemu, ove godine više studenata zainteresovanih za iznajmljivanje stanova. Imaju i savet za novopečene stanare.

Savetuju da se potpiše ugovor o zakupu i da vlasnik jasno definiše sve uslove kako ne bi dolazilo do nesporazuma.

"Ugovor o zakupu potpisuju strane zakupac i zakupodavac, ono što je važno jeste da se poštuje to minimalno trajanje zakupa i depozit da se definiše koliki je depozit i taj depozit se vraća. Vlasnik je u obavezi da vrati depozit ukoliko je sve bilo u redu, naravno tu postoje izuzeci ali to je dogovor između stanodavaca i zakupaca", kazala je Dijana Denčev, iz agencije za nekretnine.

Nezvanično, u Beogradu se najviše traže stanovi na Dorćolu, Vračaru, Novom Beogradu, Voždovcu i Banovom brdu.