AKTUELNO

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić i arhitekta Danilo Dangubić otvorili su danas izložbu „Samoodrživi grad” u „Galerija Beograd”.

Na izložbi je predstavljen projekat o korišćenju podzemnih struktura Beograda, čiji je autor pomenuti arhitekta, a koji je ove godine u velikoj konkurenciji izabran da predstavlja Srbiju učešćem na prestižnom Bijenalu arhitekture i urbanizma u Seulu, Koreji.

Ova ideja, naveo je prilikom otvaranja izložbe Stojčić, znači drugačije shvatanje prostora.

Foto: Beograd.rs

– Beograd nema raspoloživih prostora za dramatično širenje, što je autor i zapazio, te se njegov koncept zasniva na tome da glavni grad treba da siđe i ispod „kote nula”, odnosno u podzemlje. To je prostor koji je primeren za različite sadržaje. Primera radi, uskoro započinjemo projekat metro sistema, koji će u oko 96 odsto svoje trase ići pod zemljom. Metro stanice, kojih će u prve dve linije biti više od četrdeset, zamišljene su kao funkcionalne. Autor se bavio jednim drugim gradskim projektom, tunelom koji će povezivati savsku i dunavsku obalu, koji za prevashodni cilj ima da skrati vreme putovanja kroz centar grada, ali i da se automobilski saobraćaj umanji na ovom prostoru, čime će se smanjiti i zagađenje. S druge strane, omogućiće se i proširenje pešačkih zona, što je jedna od najvažnijih strateških stvari u saobraćajnoj hijerarhiji u Beogradu – naveo je Stojčić.

Foto: Beograd.rs

Iz perspektivne podzemne arhitekture, pojasnio je Stojčić, upravo je pešak taj koji najbolje može da komunicira sa nadzemnom arhitekturom. Glavni urbanista je ukazao da su ove ideje u skladu da svetskim trendovima i pozvao investitore da razmisle o ovakvom vidu buduće izgradnje.

Dangubić je izrazio veliku zahvalnost Gradu na podršci i precizirao da je na ovom mestu predstavljeno 25 projekata, odnosno jedan generisani projekat urbane strukture, hibridnog sadržaja, koji povezuju infrastrukturu sa svim ostalim aspektima života.

Foto: Beograd.rs

– Koncept „samoodrživog grada” jeste zadatak svakog grada. Beograd je kroz istoriju opstao i meni je kao metropola, sa svim kapacitetima i potencijalima, bio povod za ovaj projekat. Zaslužuje najbolju arhitekturu i urbanistička rešenja, zbog čega prikazujemo pravu lepezu ideja, koje mogu da se iskoriste – istakao je Dangubić.

Foto: Beograd.rs

Autor je precizirao da je u ovom saobraćajnom tunelu predviđeno trinaest stanica. Automobilski saobraćaj je spušten pod zemlju, a onda su kreirani objekti tranzicije kojima se ljudi penju ili spuštaju. Tako je, primera radi, dato trinaest garaža kojima se pristupa sa dna, a ne sa površine, naveo je autor izložbe.

Foto: Beograd.rs

Izložba će biti otvorena građanima za posetu do 31. oktobra 2021. godine u „Galeriji Beograd”.

Foto: Beograd.rs

#Danilo Dangubić

#Marko Stojčić

#Samoodrživi grad