AKTUELNO

Biblioteka grada Beograda ustanovila je ove godine dve nove književne nagrade - “Beogradski pobednik“ i “Dušan Radović“ - a konkursi za oba priznanja su otvoreni i trajaće do 15. decembra, saopšteno je danas iz ove institucije.

Kako je najavljeno, nagrada “Beogradski pobednik” se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini i sastoji se od statue Beogradskog pobednika, diplome i novčanog iznosa.

Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice - nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela koja su objavljena od 15. decembra 2020. godine do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u pet primeraka na adresu BGB sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Beogradski pobednik'' “.

Odluka o dobitniku biće saopštena 28. januara 2022. godine, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden “Beogradski kadril” (kasnije poznat kao “Srpski kadril”) austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg, koji je on komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Priznanje “Dušan Radović” se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od statuete Dušana Radovića, diplome i novčanog iznosa, a kao u slučaju “Beogradskog pobednika“, dobitnik može biti samo jedno lice.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela za decu i omladinu napisana na srpskom jeziku (prvo izdanje), objavljena do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u tri primerka na adresu BGB, sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Dušan Radović'' ”.

Odluka o dobitniku ovog priznanja biće saopštena 6. februara 2022. godine, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije “Poletarac” na Televiziji Beograd, rađena prema tekstu Dušana Radovića, a u režiji Džona Bajforda.

Obe statuete u sklopu nagrada delo su akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.

Autor:

#Biblioteka grada Beograda