AKTUELNO

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić i arhitekta Mark Fenvik, autor projekta Savskog trga, posetili su danas ovaj deo grada, koji je nakon potpune rekonstrukcije dobio sasvim novi izgled.

Stojčić je izrazio zadovoljstvo što je Mark Fenvik u poseti Beogradu i Savskom trgu, koji je otvoren početkom ove godine.

– Trg je otvoren u januaru ove godine, ali zbog situacije sa kovidom Mark Fenvik nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje završetku radova i otvaranju, kada smo svi shvatili kako je uradio fantastičan projekat za nas. Zadovoljstvo je svih nas koji radimo za Grad Beograd i Republiku Srbiju što imamo priliku da ga ugostimo i podelimo ponovo radost jer smo zajedno uradili divan posao – rekao je Stojčić.

Foto: Beograd.rs

Nadamo se i budućim projektima koje bismo mogli da radimo zajedno, naveo je Stojčić i dodao da se Fenvik u svetskim okvirima dokazao kao jedan od najznačajnijih arhitekata, kako za otvorene prostore i trgove tako i za značajne objekte poput stadiona.

Mark Fenvik je rekao da trg po završetku radova izgleda zadivljujuće, te da su gradu potrebni otvoreni prostori.

– Želimo da ovo bude mesto na koje će ljudi dolaziti tokom cele godine, gde će se održavati razni događaji, pa je trg i dizajniran tako. Ovo je jedan od najvećih trgova u gradu, a zadivljujuća statua predstavlja istoriju Srbije, dok Železnička stanica predstavlja vezu sa industrijalizacijom zemlje. Trg je postao simbol grada i zemlje za ljude Srbije i Beograda – istakao je Fenvik.

Foto: Beograd.rs

On je rekao da je veoma zadovoljan i kvalitetom radova i naveo da je jedino potrebno da prođe pet ili šest godina da posađena stabla na trgu porastu. Fenvik je zahvalio Gradu Beogradu, Marku Stojčiću i preduzeću „Beograd na vodi” na uspešnoj saradnji.