AKTUELNO

Učenici trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda dobiće od Grada Beograda tablete, a podela koja počinje od sutra obaviće se po opštinama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Sva deca pomenutog uzrasta koja pohađaju javne škole na teritoriji Grada Beograda od sutra će dobijati tablete i kartice sa besplatnim internetom", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je izuzetno srećan što su sva deca obuhvaćena ovim projektom, pa će tablete imati i deca čiji roditelji ne mogu da priušte takav uređaj, ali i oni koji su drugačijeg materijalnog stanja.

"Time ćemo pokazati da su za nas sva deca ista i jednako vredna. Ukupno će biti podeljeno 67.592 tableta, a dobiće i kodove pa će sva deca imati digitalne udžbenike, što predstavlja svojevrsnu revoluciju u obrazovanju. U pitanju je veliki pomak u digitalizaciji, jer deca u Beogradu će imati ono što nemaju njihovi vršnjaci u Londonu, Berlinu, Beču....Da bismo omogućili da se nastava odvija redovno Grad je kupio laptopove za nastavnike, koji će takođe dobiti kartice za internet", kazao je Vesić.

Grad je, kako je naveo, obezbedio 6.952 laptopova za učitelje i nastavnike koji drže nastavu učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda.

On je napomenuo da je Grad na ovaj način u potpunosti opremio učenike i nastavnike, što je, kako je rekao, zaista divna vest.

"Za tri godine ovi tableti postaju vlasništvo roditelja koji će ih zadužiti, a Grad ih je osigurao i u slučaju štete sve će biti pokriveno. Dobra vest za roditelje je da se tableti zaključavaju u 22 sata, a pristup internetu će imati samo prilikom posete sajtovima koji se nalaze na beloj listi Ministarstva prosvete. U pitanju su sajtovi koji se odnose na obrazovanje i ovi tableti su nastavno sredstvo u pravom smislu te reči", naveo je Vesić.

Dodao je da je srećan što Grad Beograd ima dovoljno novca u budžetu da ulaže u ono što je najvrednije, u budućnost dece.

Tableti su, dodao je, plaćeni novcem Grada Beograda i to je najbolje moguće ulaganje.

Govoreći o rekonstrukcijama gradskih ulica, Vesić je podsetio da se trenutno radi rekonstrukcija i proširenje Bulevara patrijarha Pavla, na delu od Ulice Pere Velimirovića do skretanja za Košutnjak, odnosno oko dva kilometra.

"Sutra u sedam časova ujutru biće puštena u saobraćaj leva traka ove saobraćajnice, traka koja se nalazi uz Topčidersku reku ukoliko se gleda iz pravca grada ka Rakovici. Saobraćaj će biti prebačen na levu stranu, a završeni su radovi na raskrsnici sa Ulicom Pere Velimirovića. Urađene su kompletno nove vodovodne, kanalizacione i elektro-instalacije, kao i nova javna rasveta. Trenutno se izvode radovi na postavljanju šina, a već sutra će početi i radovi na desnoj saobraćajnoj traci, kojom decenijama nisu saobraćala vozila", rekao je Vesić.

Dodao je da će ti radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku, nakon čega će Bulevar patrijarha Pavla, na delu od Pere Velimirovića do skretanja za Košutnjak, imati četiri saobraćajne trake.

"Ljudi koji svakodnevno prolaze ovom ulicom znaju koliko je bilo opterećenje ove saobraćajnice, kao što je bilo u Save Maškovića pre rekonstrukcije i novog kružnog toka. Raspisali smo tender za nastavak radova u Bulevaru patrijarha Pavla, za deo do Mosta na Adi, gde će se koristiti dosadašnji železnički koridor koji prolazi oko Topčiderskog parka, pa ćemo ubuduće od Mosta na Adi ka Rakovici ići saobraćajnicom sa četiri trake", kazao je zamenik gradonačelnika.

Napomenuo je da će to znatno smanjiti gužve i eliminisati usko grlo koje se pravilo pred Ulicom Teodora Drajzera.