AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ističe da će većina građana imati priliku da u novembru vidi početak izgradnje dugo očekivanog metroa.

- Mi smo zahvaljujući predsedniku Vučiću dobili 4,6 milijardi evra za izgradnju metroa. Dobićemo prvu liniju 2028. godine, a drugu liniju 2030. godine - najavljuje Vesić.

Kako ističe, to je velika stvar, i da sam Beograd to ne bi mogao da uradi, jer nema toliko sredstava.

Kako ističe, od priče da metroa neće biti, nema ništa, podsećajući na to da su postojala govorkanja da Beograda na vodi neće biti, već da će biti samo kafane, isto kao i za spomenik Stefanu Nemanji itd.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, da bi metro bio izgrađen, najpre je 2015. godine rađen saobraćajni model, nakon čega je rađen i master plan. Vesić takođe otkriva da je jedna od najvećih francuskih kompanija nacrtala plan metroa, a na njemu je takođe radilo preko 200 stručnjaka iz raznih zemalja, na kom je rađeno čak 26 meseci.

- Imaćemo duple koloseke, BG voz će biti proširen. Gradski voz će biti na svakih 15 minuta. Napravljen je jedan integrisan sistem, a metro će biti okosnica. Uz to širiće se i tramvajske linije, i na taj način dobijamo jedan razvijeni sistem - priča Vesić.

- Svi građani Beograda će osetiti boljitak - podvlači Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Povodom pisanja pojedinih medija da metro neće proći ispod Kliničkog centra, Vesić dodaje da je to apsurd, jer nigde na svetu metro stanica ne prolazi direktno ispod bolnica, jer se osećaju vibracije, koje mogu da ugroze pacijente, objašnjavajući da će stanica biti kod Mostara, što je na 400 m od Kliničkog centra, gde će postojati transportne stepenice koje idu direktno do stanice.

Autor:

#Goran Vesić

#Grad Beograd

#Metro