AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za TV Pink, ističe da se za refundaciju novca za školske udžbenike do sada prijavilo preko 3.600 roditelja, što je oko 11, ili 12 odsto roditelja koji na to imaju pravo, ističući da će od prvog septembra brojka još više rasti.

Vesić se dotakao i načina i uslova za refundaciju novčanih sredstava u vrednosti od oko 6.000 dinara, apelujući da od prvog septembra, svi roditelji čija deca idu u prvi i drugi razred, da se prijave na sajt o Fondaciji za mlade talente, kako bi dobili refundirani novac za četiri udžbenika, među kojima su srpski jezik, matematika, svet oko nas i jedan strani jezik.

- Da bi dobili novac na račun, odnosno tih 6.000 dinara, potrebno je da imaju potvrdu da je dete prvi ili drugi razred, kopiju lične karte, ili ako je čipovana, očitanu ličnu kartu, kao i kopiju žiro računa, i to su dovoljna tri sredstva da bi se refundacija obavila - objašnjava Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, rok za refundaciju je 30. septembar, jer deca u prvih mesec dana menjaju škole, što podrazumeva i menjanje izdavača udžbenika.

- Negde oko 500 zahteva je stiglo putem Pošte Srbije, a većina je stigla onlajn - dodaje Vesić.

BESPLATNI TABLETI

Vesić podseća da će svako dete koje je treći, četvrti, peti i šesti razred, dobiti tablet.

- Tableti stižu sutra u Beograd, stiže čak 17 šlepera tableta. Roditelji će ih preuzimati u školama ili opštinama, i danas će biti objavljen spisak kada će se i u kojoj školi preuzimati tableti, a to će se realizovati od 1. do 16 septembra, jer će svaki dan biti po jedna opština. U prvih tri godine, tableti će biti osigurani, a posle toga će biti u vlasništvu roditelja - otkriva Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, svaki tablet će imati besplatan MTS paket interneta, bez obzira da li u kući imaju internet. takođe, uz tablet i karticu, svako dete će dobiti kod za udžbenike u digitalnoj verziji.

- Da bismo pripremili nastavnike za digitalnu nastavu, grad Beograd će do 15. septembra podeliti 6.752 lap topa, za nastavnike i učitelje učenika trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda, gde će i oni dobiti internet - priča Vesić.

Kako Vesić napominje, ovi digitalni udžbenici ne menjaju osnovne udžbenike, jer je, kako otkriva, planirano da bi osnovni udžbenici izlazili iz upotrebe, gde će se škole opredeliti za digitalne.

- Ovo je istorijska promena u obrazovanju dece u obrazovanju - podvlači Vesić.

Autor:

#Goran Vesić

#Grad Beograd

#besplatni tableti

#udžnbenici

#škola