AKTUELNO

Srećan sam i ponosan jer je Biblioteka grada Beograda prihvatila moj predlog da zajedno sa Gradom Beogradom ustanovi nove nagrade u oblasti književnosti: nagradu „Beogradski pobednik” za najbolji roman i nagradu „Dušan Radović” za književnost za decu i omladinu, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će se o ovom predlogu izjašnjavati odbornici na sednici Skupštine grada koja je zakazana za 30. avgust.

Nagrada „Beogradski pobednik” – nagrada za najbolji roman dodeljuje se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti.

Za nagradu mogu da konkurišu svi romani koji su napisani na srpskom jeziku, a koji su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra prethodne godine do 15. decembra ove godine. O dodeli nagrade „Beogradski pobednik” odlučuje žiri koji ima predsednika i četiri člana i koji se bira na četiri godine. Žiri proglašava pobednika 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden „Beogradski kadril”, kasnije poznat kao „Srpski kadril”, delo Johana Štrausa Mlađeg koje je komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Dobitniku Nagrade „Beogradski pobednik” uručuje se statueta beogradskog Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nagrada „Dušan Radović” – nagrada za književnost za decu i omladinu dodeljuje se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti.

Za nagradu mogu da konkurišu sva književna dela za decu i omladinu u okviru svih žanrova koja su napisana na srpskom jeziku, a koja su prvi put objavljena u periodu od 15. decembra. O dodeli nagrade „Dušan Radović” odlučuje žiri koji ima predsednika i dva člana. Žiri se bira na četiri godine. Stalni član žirija i njegov predsednik bio bi Dušanov sin Miloš Radović, koji je i sam pisac. Žiri proglašava pobednika 6. februara, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije „Poletarac” na Televiziji Beograd prema tekstu Duška Radovića, a u režiji Timotija Džona Bajforda.

Dobitniku nagrade „Dušan Radović” dodeljuje se statueta Dušana Radovića, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

– Osnivanje ove dve književne nagrade velika je vest za srpsku književnost. Siguran sam da će Biblioteka grada Beograda kao jedna od najznačajnijih srpskih kluturnih institucija učiniti sve da ove nagrade, kako izborom nezavisnog i stručnog žirija tako i kvalitetom odluka, postanu među najznačajnijim u srpskoj književnosti. One su već sada finansijski najvrednije jer je Grad Beograd obezbedio da novčani deo nagrade „Beogradski pobednik” bude 10.000 evra, a nagrade „Dušan Radović” 5.000 evra – rekao je Vesić.

#Dušan Radović”

#Goran Vesić

#Knjževne nagrade

#beogradski pobednik