AKTUELNO

Beograd je jedna od 10 evropskih prestonica sa najmanje predvidivim vremenom, a po nepredvidivosti padavina i učestalosti ledenih dana nalazi se u vrhu liste, pokazuje istraživanje portala uswitch.com.

Sa ukupno 55 bodova od mogućih 100 Beograd se našao na devetom mestu po nepredvidivosti vremena, zajedno sa Skopljem, Luksemburgom i Budimpeštom. Na prvom mestu je prestonica Estonije Talin, sa 69 bodova, a iza nje su Riga (Letonija), Helsinki (Finska), Bern (Švajcarska) i Vaduc (Lihtenštajn).

Istraživanje je obuhvatilo 35 glavnih gradova evropskih zemalja, a lista je sastavljena na osnovu šest faktora - oblačnost, učestalost ledenih dana, padavine, temperatura, učestalost kišnih dana i trajanje sunčanih perioda.

Najnepredvidivija vremenska pojava u Beogradu je učestalost ledenih dana (72%), po čemu se našao na trećem mestu, dok je po nepredvidivosti padavina (71%) zauzeo čak drugo mesto. Bratislava ima najveću nepredvidivost učestalosti ledenih dana, a Sofija padavina.

Kada je u pitanu oblačnost, najmanju predvidivost ima Lisabon, a visoko rangirani su i Zagreb, Sofija, Ljubljana i Skoplje. Stokholm i Riga su prestonice u kojima su najverovatnije neočekivane promene temperature, dok je Beograd po tom faktoru na šestom mestu.

Tačan broj kišnih dana najteže je predvideti u skandinavskim zemljama. Glavni gradovi Švedske, Norveške i Danske nalaze se u prvih 10 evropskih prestonica po nepredvidivosti učestalosti kišnih dana, a na vrhu liste je glavni grad Finske.

Na prvom mestu po nepredvidivosti sunčanih perioda su Bern i Oslo, gde broj sunčanih sati varira od pet do 16 sati zavisno od meseca. Procenat nepredvidivosti učestalosti kišnih dana i sunčanih perioda u Beogradu je ispod 50 odsto. Prestonice Evrope sa najpredvidivijim vremenom su Valeta, Nikozija, Dablin, London i Rim.

#Beograd