AKTUELNO

Nabavka novih 100 autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas igra važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha i kvaliteta života građana Beograda.

Specifikacijom nabavke predviđena je kupovina sto novih zglobnih autobusa putem finansijskog lizinga sa pogonom na komprimovani prirodni gas, garantnim periodom od tri godine i uključenim kompletnim servisiranjem i održavanjem vozila u tom periodu. GSP „Beograd” se opredelio za način finansiranja putem finansijskog lizinga sagledavajući ekološke pogodnosti vezane za projekat tzv. „zelene linije” na osnovu koje posle puštanja u saobraćaj ovih autobusa i isključenja starih dizel autobusa ostvarujemo pravo na povraćaj dela investicije u visini od 10 odsto ili tri miliona evra. Taj novac preduzeće ima nameru da iskoristi za kupovinu novih električnih autobusa kojih sada imamo 15.

Kupovina vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas u javni gradski prevoz putnika u gradu Beogradu dešava se prvi put u istoriji ovog preduzeća. GSP je doneo odluku da kupimo zglobne autobuse sa pogonom na prirodni komprimovani gas, koji su skuplji od dizel autobusa na osnovu usvojene „43 mere grada Beograda za smanjenje aerozagađenja” koje podrazumevaju da Grad Beograd i gradska preduzeća ne kupuju vozila sa pogonom na fosilna goriva već samo ona koja se pokreću na komprimovani prirodni gas, vodonik kao i elektro i hibridna vozila.

"Odluka da kupimo ovu vrstu vozila zasnovana je i na Planu kvaliteta vazduha na teritoriji grada Beograda i njome se ostvaruju se znatni efekti u zaštiti životne sredine. Prema planu osnivača preduzeća, Skupštine grada Beograda, u narednih pet godina planirana je nabavka još 500 ekoloških autobusa tako da u voznom parku glavnog gradskog prevoznika 2030. godine, kada proradi druga linija metroa, više neće biti vozila s pogonom na fosilna goriva."

JKP GSP „Beograd” je javnu nabavku sproveo u otvorenom postupku poštujući sva načela javnih nabavki, tako što je obezbedio konkurenciju, jednak položaj privrednim subjektima, transparentnost i proporcionalnost postupka bez diskriminacije i postupao na ekonomičan i efikasan način. U toku trajanja postupka, zainteresovani privredni subjekti su postavljali pitanja u vezi javne nabavke, a svi odgovori su objavljeni na Portalu javnih nabavki u skladu sa zakonskim rokovima.

Nakon pregleda i ocene dostavljene dokumentacije u ponudama, ponuda dostavljena od strane grupe ponuđača: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd je ocenjena kao odgovarajuća i prihvatljiva, dok je ponuda ponuđača Solaris Bus&Coach Owińska ocenjena odbačena kao neprihvatljiva jer nije isupnjavala formalne uslove da bi se finansijska ponuda uopšte razmatrala.

Na osnovu primene kriterijuma za dodelu ugovora, Ugovor je dodeljen grupi ponuđača: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd.

Ukupna vrednost ugovora za 100 vozila koja se ugovara iznosi 34.233.999 evra. Vrednost jednog vozila iznosi 342.339,99 evra, od čega je cena vozila 279.500 evra, lizing naknada 38.239,33 evra i cena kompletnog servisiranja i održavanja vozila u periodu od tri godine 24.600 evra. Od vrednosti ovog ugovora JKP GSP „Beograd” ostvaruje povrat od 10 odsto na osnovu „zelene linije” finansijskog lizinga, pa je ukupna cena deset odsto niža.

Nabavka novih 100 autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas igra važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha i kvaliteta života građana Beograda. Ova odluka je doneta u skladu sa programima i planovima o zaštiti životne sredine i povećanju atraktivnosti javnog prevoza u gradu, sa ciljem unapređenja ekološke mobilnosti i smanjenja gužvi na ulicama Beograda, navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća.

Autor: