AKTUELNO

Sekretar za upravu Grada Beograda Nikola Prelević obišao je danas matičnu službu opštine Savski venac koja je po broju upisa u matične knjige najveća u Beogradu, ali po evidenciji i na Balkanu.

Prelević je, ovom prilikom, podsetio da je opština Savski venac rekorder među beogradskim opštinama, kada je broj rođene dece u pitanju pa je samim tim i prelazak sa lokalnog na centralizovani elektronski sistem u mnogome olakšao funkcionisanje kako opštine tako i gradjana.

Foto: Sekretarijat za upravu Grada Beograda

U razgovoru sa zaposlenima, utvrđeno je da je od meseca avgusta ove godine, po statističkim evidencijama, na teritoriji ove matične službe upisano preko 1500 dece više nego prošle godine u istom periodu, kao i da je baš ova opština primer dobre prakse kada je reč o efikasnosti i brzini lokalnog samoupravljanja.

“To je sjajna vest za Grad Beograd ali i odličan dokaz u praksi da je centralni registar stanovništva veliki iskorak na polju poboljšanja državne uprave u servis građana”, istakao je Prelević i dodao da preko elektronskog apliciranja građani mogu da dobiju izvod iz matične knjige rođenih, ali i uverenje o državljanstvu na na kućnu adresu.

Foto: Sekretarijat za upravu Grada Beograda

“Servis još od ranije omogućava da deca koja se rode na teritoriji Beograda već u bolnici mogu da budu prijavljena, bez obaveza da roditelji odlaze u opštinu, dok dokumenta nakon toga stižu na kućnu adresu. Gledamo da, konstantnim unapređenjem i korišćenjem nove tehnologije, omogućimo građanima lakše ostvarivanje njihovih prava”, zaključio je Nikola Prelević ovom prilikom.

Grad Beograd je omogućio da sa lokalnog sistema oko četiri miliona podataka iz matične knjige migrira u centralni registar i više od četiri miliona podataka iz knjige državljana. Tako svi građani Beograda bez bilo kakvih problema mogu da dobiju osnovne izvode u svih 17 gradskih opština, na 21 punktu na teritoriji Beograda.

Foto: Sekretarijat za upravu Grada Beograda

#Nikola Prelević

#Sekretar za upravu Grada Beograda