AKTUELNO

Svi roditelji dece koja u Beogradu pohađaju prvi i drugi razred osnovnih škola od danas do 30. septembra mogu da se jave Fondaciji za mlade talente za dodelu bespovratnih sredstava u visini osnovnog paketa štampanih udžbenika, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Poziv raspisan prošle nedelje aktivan je od danas i svi roditelji i zakonski zastupnici dece mogu da se prijave Fondaciji da bi dobili novac u vrednosti četiri udžbenika - za srpski, odnosno maternji jezik, matematiku, svet oko nas i obavezni strani jezik", rekao je Vesić za Tanjug.

Sredstva koja će dobiti zavisi od cene udžbenika izabranog izdavača, rekao je Vesić i dodao da će svi dobiti oko 6.000 dinara.

Da bi dobili novac potrebno je, kako je precizirao, Fondaciji dostaviti tri dokumenta - izjavu, potvrdu da je dete upisano u prvi ili drugi razred u kojoj su precizirani udžbenici i izdavači.

"Te potvrde su u školama, potrebna je očitana lična karta ili kopija, kopija platne kartice sa brojem žiro računa na koji će se uplatiti novac. To su tri dokumenta. Moguće je obaviti prijavu on lajn i nema potrebe da dolaze i donose dokumenta ili da ih šalju", rekao je Vesić i dodao da svi koji žele mogu da prijavu predaju na šalter Skupštine grada.

Vesić je naglasio da je sa svih nešto više od 180 škola dogovoreno da sekretari pomažu roditeljima da se prijave on lajn za dobijanje sredstava.

"Nećemo čekati 30. septembar da se svi prijave, roditelji će dobijati novac na žiro račun čim Komisija utvrdi da su uslovi ispunjeni", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, roditelji koji se prijave on lajn dobijaće automaski uz poruku da im je prijava prihvaćena i tačan iznos koliko novca će im biti uplaćeno.

"Na taj način, Grad želi da stane iza roditelja kada su najveći izdaci, i na taj način stoji iza više od 34.000 roditelja dece prvog i drugog razreda", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je da će roditelji od trećeg do šestog razreda biti pozvani od 1. septembra, kada počinje podela tableta uz koji će dobiti i karticu Telekoma sa besplatnim interentom.

Sva deca bez obzira kakvog imovinskog stanja su njihovi roditelji, dobiće tablete - 67.592 dečaka i devojčica, rekao je Vesić i naglasio da će tableti biti osigurani i svako gubljenje ili ostećenje platiće osiguranje.

"Svako dete će dobiti i kod za dobijanje digitalnih udžbenika, to je velika stvar i Beograd će biti iznad svih drugih prestonica u Evropi. Beogradska deca će imati ono što nemaju deca Londona, Beča i Pariza", rekao je Vesić.

Dodao je da posle tri godine tableti postaju vlasništvo dece i njihovih roditelja.

Prema Vesićevim rečima, to je način da se da dodatni doprinos eri digitalizacije jer će sva deca biti opremljena.

U septembru će i 7.000 nastavika i učitelja koji rade sa tom decom dobiti besplatne laptopove s bespaltnim interentom, pa će moći da koriste digitalne udžbenike i da rade sa decom.

"Srećom da Beograd ima takav budžet da bez zaduživanja može da uloži u obrazvonje dece", rekao je Vesić i dodao da roditelji obaveštenja o prijavama za povraćaj novca mogu dobiti na telefon 011/321 6246 ili na adresi fondzamlade@beograd.gov.rs

#Goran Vesić

#besplatno

#dodela

#udžbenici