AKTUELNO

Sistem parking senzora, koji vozačima u realnom vremenu preko električnih tabli koje su postavljene na raskrsnicama, daje podatke o slobodnim parking mestima, pušten je danas u rad na opštini Stari grad.

Na ovaj način skraćuje se potraga za slobodnim parking mestom, a sistemom je pokriveno 1.800 mesta na Starom gradu - prostoru oivičenom ulicama Cara Dušana, Francuske, Vase Čarapića, Studentskog trga, Uzun Mirkove i Pjarona de Mondezira.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da sada u Beogradu ima ukupno 5. 500 parking senzora, i isto toliko parking mesta na ulicama, što omogućava građanima da brže nađu parking mesto.

Foto: Beograd.rs

"Završili smo postavljanje 1.800 parking senzora na Starom Gradu, a do sada smo ih u gradu imali 3.700, na opštinama Vračar i Savski venac. Sada se ovim opštinama priključuje i Stari grad", rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

On je pojasnio da je postavljeno 85 tabli na početku ulica, kako bi vozači mogli da vide da li postoji slobodno parking mesto i na osnovu toga odluče da li da skrenu ili ne.

Dodao je da JKP "Parking servis" ima svoju aplikaciju koju građani mogu da skinu besplatno i da putem nje izaberu željeno parking mesto, jer aplikacija dobija informacije svih 5.500 senzora i navodi vozače do izabrane lokacije.

Foto: Beograd.rs

"Ovim sistemom Beograd ne samo što postaje ''smart siti'', već dobija sistem koji nemaju mnogi gradovi u Evropi", istakao je Vesić.

Vesić je naveo da se u centru grada slobodno parking mesto u proseku traži oko pola sata, a da će sada to vreme biti znatno skraćeno, ali će biti i manja potrošnja goriva i smanjiće se izduvni gasovi, dok će se svim učesnicima u saobraćaju ponuditi veći komfor.

Foto: Beograd.rs

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović izrazio je nadu da će sistem parking senzora moći da se proširi na ostala područja u Beogradu, kako bi se rešio problem nedostatka parkinga.

Foto: Beograd.rs

Zahvalio je Gradu Beogradu i JKP "Parking servis", koji su u obećanom roku izveli radove i aktivirali sistem, te dodao da je u planu izgradnja podzemnih garaža, koje će doprineti rešavanju problema sa parkiralištima.

Grad Beograd i JKP "Parking servis" apeluju na vozače da pravilno parkiraju vozila na obeleženim parking mestima, kako bi senzori, koji se nalaze ispod vozila, detektovali zauzeće pojedinačnog parking mesta, radi efikasnosti i pravilnog rada sistema.

Foto: Beograd.rs

#Goran Vesić

#Parking

#Stari grad

#senzori