AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je otvorene bazene SRC „Tašmajdan” koji su danas posetila deca iz Prihvatilišta za decu Beograda, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj i Sigurne kuće. Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Vesić je istakao da Grad Beograd vodi računa o svakoj sugrađanki i sugrađaninu i napomenuo da je posebno radostan jer je deci, uz veliku pomoć direktora SRC „Tašmajdan” Milana Novovića, kao i Sekretarijata za socijalnu zaštitu sa sekretarkom Natašom Stanisavljević na čelu, omogućeno da jednom nedeljno besplatno koriste neki od gradskih bazena.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

– Naravno, čitava ova aktivnost sprovodi se uz kontrolu ljudi koji su zaduženi da vode računa o njihovoj bezbednosti. Na ovaj način omogućavamo ovoj deci da žive normalnim životom kao i svi njihovi vršnjaci, jer je leto vreme kada deca često posećuju bazene i kupališta. Ova deca imaju teško detinjstvo i nisu kriva što ne žive normalnim životom sa svojim porodicama. Na nama je, kao zajednici, da ih učinimo ravnopravnim, da pomognemo da se osete sigurnim i da znaju da ovo društvo vodi račna o njima. Današnji odlazak na bazen je mali korak, ali tako pokazujemo koliko su nam oni važni – rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Nataša Stanisavljević je izrazila zahvalnost zameniku gradonačelnika i direktoru SRC „Tašmajdan” jer su, kako je rekla, omogućili da deca iz pomenutih ustanova dobiju priliku da jednom nedeljno posete neki od gradskih bazena.

– U ovom trenutku, u ove tri ustanove imamo 75 dece. Danas je sa nama na bazenu 17 mališana, koji su u pratnjama vaspitača, a Grad je omogućio da imaju posluženje – obrok i sokove. Nadamo se da će uživati, jer je dan kao stvoren za odlazak na bazen – rekla je Nataša Stanisavljević.

Direktor SRC „Tašmajdan” Milan Novović je potvrdio da će od septembra svoj deci iz ovih ustanova biti na raspolaganju i škola plivanja.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

– Godinama unazad smo uvek izlazili u susret deci, naročito kada su u pitanju socijalno ugrožene kategorije. To ćemo svakako raditi i ubuduće, a pošto među ovom decom ima neplivača, od septembra ćemo pronaći način da organizujemo obuku za one koji ne znaju da plivaju – rekao je Novović.

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković je rekla da je današnji dan važan za decu jer od početka pandemije nije bilo puno ovakvih prilika da se deca zabave.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

– Za njih je najvažnije da mogu da se druže i rashlade na bazenu, jer je ovakvo provođenje vremena za njih svakako najbolje – rekla je Danijela Stajković.

Ljubiša Jovanović, pomoćnik direktora Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, pohvalio je nastojanje Grad Beograda da deci obezbedi ovaj vid razonode i podsetio da su ovo retke prilike da deca budu napolju u kontaktu sa drugim ljudima.

Autor:

#Goran Vesić

#Tašmajdan