AKTUELNO

Grad Beograd je odlučio da u čast 60. godišnjice Prvog samita nesvrstanih, koji je 1961. godine održan u glavnom gradu, obnovi obelisk pored Brankovog mosta.

Grad Beograd je obezbedio dva miliona dinara da za obnovu obeliska, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Vesić je podsetio da je prvi Samit nesvrstanih zemalja održan 1961. godine u Beogradu, koji je taj događaj tada obeležio formiranjem Parka prijateljstva na Novom Beogradu.

Dodao je da sećanje na jedan od najvažnijih političkih događaja druge polovine 20. veka čuva i spomenik Obelisk kod Brankovog mosta, koji je, povodom održavanja Devetog samita nesvrstanih zemalja 1989. godine u Beogradu obnovljen i tom prilikom dobio nov izgled.

"Od tada je zapušten i nažalost išaran grafitima. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda će izvesti njegovu kompletnu restauraciju koja će obuhvatiti čišćenje kamene obloge postamenta i restauraciju samog obeliska, dok će ''Zelenilo Beograd'' sprovesti parterno uređenje neposredne okoline", napisao je Vesić.

#Brankov most

#Obnova

#obeliks