AKTUELNO

U Vidovdanskoj ulici na Vračaru u petak je došlo do urušavanja zgrade. Dan kasnije na stambenom objektu se vide velika oštećenja.

trenutku kad je reporter Telegrafa.rs bio na licu mesta nisu se izvodili nikakvi radovi sem što su radnici zatrpavali jamu koja se nalazi pored zgradeJama se zatrpava jer je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje, kako je ranije saopštilo tužilaštvo. Kako se vidi na snimku i fotografijama, sa zgrade se "odlepio" veliki deo u prizemlju. Zgrada je evakuisana pošto postoji opasnost da se potpuno uruši. Na sreću, tokom urušavanja niko nije bio povređen.

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, rekao je ranije da će svi odgovorni odgovarati za ono što se desilo.

- Pet porodica je smešteno u hotel Slavija, o trošku opštine Vračar, obezbedili smo im osnovne potrepštine. Za njih će biti iznajmljeni stanovi koje će morati da plati investitor, kao i svu štetu. Kako niko nije smeo da uđe u zgradu pošto postoji opasnost od rušenja, tamo je ostala da stražari policija, i komunalna milicija koja će čuvati zgradu kako ne bi neko slučajno odneo njihove stvari koje se nalaze u zgradi - kazao je ranije Vesić.

Kako su mediji ranije preneli, u zgradi je bilo sedam stanova i isto toliko stanara, ili tek nešto više od tog broja. Pretpostavlja se da je do njega došlo zbog radova na obližnjem gradilištu, na koje su stanari navodno već upozoravali.

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Građevinska inspekcija i policija izvršili su uviđaj i saslušali odgovorna lica - izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta, koji su fizička lica.

Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navelo je tužilaštvo i napomenulo da ne postoje razlozi zbog kojih bi tražilo od suda da im se odredi pritvor.

Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Autor:

#Beograd

#Vračar

#zgrada